De ce este necesară instituirea stării de urgență pentru a putea soluționa criza energetică prin care trece Republica Moldova?
Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic, iar competențele Comisiei pentru Situații Excepționale nu oferă soluții și instrumente necesare. De aceea, este necesar să fie instituită starea de urgență pentru a autoritățile să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi.
De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal. O altă decizie pe care o va propune CSE este instituirea unui centru de dirijare în cadrul IGSU pentru coordonarea fluxului de informații și gestiunea rapidă a situației.După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care vom face solicitarea către Parlament de a institui starea de urgență.
Prim-ministrul Natalia Gavrilița va merge în Parlament unde va explica de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și va solicita votul Parlamentului în acest sens.
După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vom pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață, așteptăm să vină răspunsul de la traderi și vom institui o procedură transparentă pentru a efectua achiziția, o procedură care va fi monitorizată și auditată în timpul procedurii și ulterior.
Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale.
Între timp, Guvernul rămâne disponibil să continue negocierile cu Gazpromul în vederea identificării unei soluții pe termen lung, ancorată în interesele comerciale ale celor două țări.
Starea de Urgență va fi instituită, probabil, pentru 30 de zile.