Inflația a urcat alarmant în septembrie! Ce produse s-au scumpit – raport statistic
Într-o singură lună, inflația a crescut cu 2%. Ritmul anual al inflaţiei a constituit 6,68 la sută în luna septembrie 2021. Indicatorul a fost anunțat luni, 11 octombrie, de Banca Națională a Moldovei (BNM) pe site-ul său. În luna august, rata inflaţiei a fost de 4,64%.
O inflație anuală de aproximativ 5% este considerată optimă pentru dezvoltarea economiei ,moldovenești. Creșterea inflației până la nivelul de aproape 7% este o veste îngrijorătoare, dar tendința a fost prevăzută de BNM. Inflația crește ca urmare a presiunilor externe, mai ales.
Pentru a tempera creșterea prețurilor și, implicit, a inflației, BNM a majorat deja de trei ori rata de bază în acest an. Ultima dată, pe 5 octombrie, BNM a majorat cu 0,85% puncte procentuale rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale.
„BNM continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare cu scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de efectele de runda a doua a creșterii prețurilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare. Totodată, BNM a luat în considerare presiunile din partea cererii agregate interne susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc) și mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare”, a anunțat Banca Națională.
Produsele s-au scumpit cu peste 8% în septembrie
La rândul său, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat date statistice noi care clarifică modul în care au crescut prețurile în septembrie.
Astfel, prețurile medii de consum în luna septembrie 2021, comparativ cu luna septembrie 2020, au crescut cu 6,68%.
Produsele alimentare s-au scumpit cu 8,31%, în comparație cu septembrie 2020, mărfurile nealimentare – cu 8,62%, iar serviciile prestate populaţiei – cu 1,52%.
Cu cât s-au scumpit pâinea, legumele, lactatele și carnea
Față de luna august 2021, prețurile medii de consum au crescut în septembrie cu 1,68%: preţurile la produsele alimentare au urcat cu 2,68%, la mărfurile nealimentare – cu 1,54%, iar la serviciile prestate populației – cu 0,46%.
Legumele s-au scumpit în medie cu 19,6% în septembrie, comparativ cu august. În special, s-au scumpit castraveții – cu 55,4%, tomatele – cu 45,3%, varza – cu 26,9%, ciupercile proaspete – cu 16,5%, ardeii grași, vinetele, dovleceii proaspeți – cu 8,7%, usturoiul – cu 3,1%.
Ouăle de găină s-au scumpit cu 4,0%, crupele – cu 2,5%, maioneza, muştarul, oţetul și alte condimente – cu 2,3%, untul – cu 2%, laptele şi produse lactate – cu 1,7%, brânza de vaci – cu 2,2%, smântâna şi frişca – cu 1,9%, pâinea din făină de grâu – cu 1,6%.
Carnea, preparatele şi conservele din carne s-au scumpit cu 1,5%. În special, a crescut prețul cărnii de porc – cu 3,9%, de pasăre – cu 1,6%, de vită – cu 1,5%, semifabricate şi produse finite din carne – cu 1,1%.
Și mierea naturală de albine s-a scumpit, cu 1,3%.
Uleiul vegetal și unele fructe și legume s-au ieftinit în septembrie
Totodată, în septembrie, comparativ cu august, au fost înregistrate reduceri de preţ la legume rădăcinoase – cu 11%, ceapă uscată – cu 6,7%.
BNS raportează o ieftinire medie cu 3,7% a fructelor proaspete – prețul strugurilor a coborât cu 13,2%, pepenii verzi și galbeni s-au ieftinit cu 10,8%, citricele – cu 4,3%, fructele exotice – cu 2,5%.
S-a ieftinit și uleiul vegetal, cu 1,9%.
Covoarele, carburanții și serviciile stomatologice s-au scumpit
La capitolul „mărfuri nealimentare”, în septembrie față de august, au fost înregistrate creșteri de preț la covoare şi alte materiale de acoperire a podelelor – cu 8,5%.
Gazul lichefiat în butelii s-a scumpit cu 8,3%, cărbunele de pământ – cu 6,1%, mobila și echipamentele de uz casnic – cu 3,9%, benzina – cu 3,1%, lemnele pentru foc – cu 2,7%, motorina – cu 2,4%.
Articolele de îmbrăcăminte și aparatele de uz casnic de capacitate mare, electrice și neelectrice s-au scumpit cu câte 1,5%, materialele pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 1,1%.
La capitolul „servicii prestate populaţiei”, în septembrie faţă de august, au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile stomatologice – cu 8,8%, serviciile de cazare oferite de căminele studențești – cu 8,6%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,5%, serviciile de alimentație publică – cu 1,0%.