Avocații lui Stoianoglo au solicitat recuzarea judecătorului care urma să examineze recursul acuzării . Anunțul a fost făcut de către procurorul de caz, Victor Furtună. Este vorba despre judecătorul Nicolae Corcea.
Potrivit lui Furtună, cererea de recuzare urmează să transmisă altui judecător de la Judecătoria Ciocana.
Cine este judecătorul Nicolae Corcea?
Potrivit RISE.MD Nicolae Corcea este magistrat din 2012, atunci când a fost numit judecător la Judecătoria Sîngerei pe un termen de cinci ani. După doi ani, însă, ajunge în capitală prin transfer, la solicitarea președintelui Judecătoriei sect. Centru de atunci, Ion Țurcan. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat transferul pentru șase luni, termen care a fost prelungit, ulterior, de mai multe ori.
La doar un an de la transferul lui Corcea în capitală, acesta s-a remarcat prin faptul că, parțial, a dat câștig de cauză Finpar Invest SRL, companie afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc, într-o dispută judiciară cu Consiliul Municipal Chișinău (CMC), miza căreia era construcția unui complex hotelier pe locul fostei cafenele Guguță de lângă Parlament.
Mai exact, Corcea a respins cererea Finpar Invest SRL de a anula, dintr-o decizie a CMC, sintagma „fără drept de privatizare” a terenului, însă a admis cererea companiei privind înălțimea construcției planificate.
Ulterior, colegii lui Corcea de la Apel i-au anulat parțial decizia, anulând pretențiile companiei față de sintagma „cu regim actual de înălțime”, ca fiind neîntemeiată.
În data de 5 februarie 2018, Alexandru Tănase, ministrul Justiției de atunci, a depus o sesizare la CSM prin care a solicitat tragerea la răspundere disciplinară a magistratului pentru că ar fi prelungit, contrar legii, termenul de arest al unei persoane. Însă consiliul a respins contestația ministrului.
Corcea s-a remarcat și în ancheta RISE Moldova „Ministerul Interceptărilor”, fiind unul dintre judecătorii de instrucție care a autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim controlat de liderul de atunci al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Printre persoanele interceptate, inclusiv cu girul magistratului Corcea, se regăsește și Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr.
Averea judecătorului Nicolae Corcea
Deși în anul 2015, Nicolae Corcea declara un venit de 150 de mii de lei, obținut în funcția de judecător, în 2016, acesta a procurat un automobil marca Toyota, fabricat în 2012, în valoare de 115 mii de lei și a deschis un depozit bancar cu suma inițială de 70 de mii de lei, scadent în 2020. Automobilul deținut anterior de Corcea, o Toyota Camry, fabricată în 2009, în valoare de 160 mii de lei, „a fost înstrăinat” în 2016, fără obținerea unui venit. În 2016, magistratul a obținut în funcția de judecător un venit de peste 190 mii de lei, iar soția sa, a obținut în 2016 în calitate de jurist, un venit de puțin peste 6 mii de lei.
Potrivit Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, hotărârile adoptate de judecătorul Nicolae Corcea nu au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană.
Centrul pentru Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM) a realizat o analiză, care relevă că în 2016, din 3 405 de cereri de plasare în arest a bănuiților, judecătorii au admis 2 855 de demersuri (circa 84%). În primele șase luni ale anului 2017 au fost admise de judecată 1 622 de demersuri de arest din cele 1 875 depuse de procurori.
Menționăm că, procurorul de caz specifică că, dacă până la ora 17:45 nu va fi luată o decizie de către instanță la demersul acuzării, atunci Alexandr Stoianoglo ar urma să fie eliberat din arest. Asta însă nu înseamnă că, ancheta pe numele lui Stoianoglo va înceta.
Mai devreme, avocatul Victor Muntean a solicitat Curții Supreme de Justiție să se expună referitor la strămutarea judecării cauzei privind demersul procurorului în Procuratura Anticorupţie, Furtună Victor, despre aplicarea în privinţa lui Alexandr Stoinaoglo a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile, de la Judecătoria Chișinău, la o altă instanță egală în grad. Însă CSJ a respins demersul avocaților, astfel arestul rămâne a fi decis de judecătorii de la Ciocana.