Fostul ministru român al Justiției, Monica Macovei, consideră că acuzațiile lansate ieri de procurorul general Alexandr Stoianoglo, în care sunt vizați fostul ambasador al UE, Peter Michalko, dar și mai multe ONG-uri, nu merită nicio atenție.
”Toate aceste declarații le-aș considera apă de ploaie aruncată ca să facă zgomot, nu le-aș da atenție și aș merge mai departe. Știu că va fi evaluat, am văzut legea. Întrebarea e câte dosare a făcut parchetul general condus de actualul procuror general, câte dosare de mare corupție, câte dosare mari de fraudă, de spălare de bani? Răspunsul este niciunul. Am văzut că sunt mai multe calificative după evaluare. Eu n-aș fi făcut așa pe trepte, pentru că dacă CSP e de rea credință, am văzut că au anulat ședința… Membrii CSP și ei joacă politic”, a declarat Monica Macovei în cadrul unei intervenții telefonice la Ora Expertizei de la Jurnal TV.
Fosta șefă a Justiției din România a fost întrebată dacă schimbarea procurorului general va schimba situația.
”Omul contează. Avem instituții anticorupție, anti-spălare de bani și dacă nu e omul potrivit la locul potrivit și cei care lucrează nu sunt independenți și profesioniști, nu se întâmplă nimic”, a menționat Macovei.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de procurorul general Alexandru Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în dimineața zilei de astăzi. Maimult decât atât, Litvinenco susține că Stoianoglo se folosește de funcția de procuror general în interes propriu, astfel trecând o ”linie roșie”.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a calificat briefingul lui Stoianoglo drept ”o ieșire penibilă”.
”În primul rând Stoianoglo a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu şi acesta este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat. Or, încălcarea dreptului la viață privată se admite doar în interesul urmăririi penale și nicidecum în interesul personal al individului care încă mai deţine funcția de Procuror General.
În al doilea rând, Stoianoglo a confirmat indirect că așa numitul concurs pentru selectarea sa ca Procuror General a fost trucat. Despre faptul că el va fi „alesul” se știa înainte de începerea acestuia. Este clar că a fost numire şi nu alegere şi că această numire a fost rezultatul unui târg politic cu Dodon.
În al treilea rând – și asta e cel mai grav – Stoianoglo a recunoscut că a beneficiat de favoruri din partea lui Platon, prin faptul că i-a solicitat ”ajutorul”. Vorbim de o „favoare” oferită de un inculpat unui procuror general! Nu doar bunul simţ (se vede clar că Stoianoglo nu-l mai are), dar chiar Legea nu admite așa ceva decât în cadrul unor mecanisme procedurale (martor, expert etc.). Toate acestea sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare. Dar poate și mai mult.”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după briefingul susținut de procurorul general.
Amintim că luni, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a acuzat actuala elită politică și pe Maia Sandu de ”atac concertat” asupra procurorului general
Alexandr Stoianoglo afirmă că a devenit „principala țintă a noii guvernări”. Într-o declarație făcută la briefingul de presă, Stoianoglo susține că actuala guvernare „a pus la cale un scenariu cu implicarea unor grupări criminale și cu instituții media și ONG-uri” ca să-l discrediteze și să-l schimbe din funcție.