Clarificări oficiale: Care clienți ai restaurantelor nu vor prezenta certificat COVID
Clienții restaurantelor și cafenelelor care vor fi deserviți la terase și intră în interiorul localului doar pentru a utiliza grupul sanitar nu vor trebui să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, certificatul nu le va fi cerut clienților care intră în local pentru a-și ridica pachetul cu bucatele comandate și nu sunt deserviți la mesele din interior și celor care fac comenzi pentru mâncare la pachet.
Aceste clarificări au fost făcute publice de Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR).
MĂR a declarat că a obținut o serie de precizări solicitate în repetate rânduri „doar după implicarea personală” a prim-ministrului Natalia Gavrilița.
„În urma numeroaselor solicitări și comunicări publice, Asociația MĂR a obținut explicațiile de rigoare pentru implementarea prevederilor din Anexa 2 a hotărârii CNESP din 22 septembrie 2021.
Ținem să menționăm, că după o săptămână de solicitări repetate, care au rămas fără răspuns, doar după implicarea personală a Doamnei Prim-Ministru, Natalia Gavrilița, am reușit să obținem aceste clarificări imperativ necesare a normelor adoptate de către CNESP”, se arată într-un comunicat de presă al MĂR.
Potrivit hotărârii CNESP, certificatul COVID-19 este, din 1 octombrie, obligatoriu pentru clienții unităților HoReCa (hoteluri, restaurante, baruri). Certificatul COVID-19 ( este obligatoriu și pentru invitații la nunți, cumetrii și zile de naștere, iar la acest tip de evenimente pot participa cel mult 100 de persoane în spații închise și cel mult 150 în spații deschise.
Autoritățile au anunțat că drept certificat COVID-19 servește certificatul de vaccinare sau testul negativ sau documentul ce confirmă prezența anticorpilor.