Republica Moldova îmbătrânește: Peste câțiva ani, 30 la sută din cetățenii țării vor avea peste 60 de ani – Ce propune Guvernul

Republica Moldova îmbătrânește: Peste câțiva ani, 30 la sută din cetățenii țării vor avea peste 60 de ani – Ce propune Guvernul

În Republica Moldova, 7 din 10 persoane cu vârsta de 55 ani și peste au posibilități limitate de a-și valorifica potențialul deplin prin angajare, participare la viața socială, culturală şi viața independentă, arată Indicele Îmbătrânirii Active.

Studiul a fost lansat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) vineri, 1 Octombrie, în cadrul conferinței “Îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor”, organizată pentru prima oară în Republica Moldova, de Ziua Internațională a Vârstnicilor.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA: ”UNFPA, împreună cu partenerii săi, contribuie la construirea unui dialog între generații, creează legături între tineri și persoanele în vârstă, sprijinind în același timp incluziunea digitală a persoanelor în vârstă pentru comunități mai reziliente.”

La eveniment s-a discutat despre politicile necesare pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă în R. Moldova, reducerea decalajului digital dintre generații și abilitarea tinerilor și vârstnicilor. Printre invitații la eveniment au fost persoane în etate și tinere, reprezentanți ai Guvernului și companiilor IT, societatea civilă, parteneri de dezvoltare, mediul academic.

Republica Moldova îmbătrânește – Ce propune Guvernul

”Vârstnicii sunt părinții, bunicii noștri, și trebuie să investim în ei la nivel de politici, servicii. Ceea ce vom face în Guvern azi, ne așteaptă pe noi mâine. Niciodată nu este prea tarziu pentru a învăța, iar tehnologia ne deschide noi oportunități de incluziune”, a menționat Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare.

Caroline Tissot, directoarea biroului de Cooperare al Elveției: ”Persoanele în etate contribuie în mai multe feluri la dezvoltarea societății și au multe de împărtășit tinerilor. De asemenea, în opinia sa, și tinerii sunt cei care au un rol important în schimbările sociale și în modernizarea țării. Ei contribuie prin implicarea civică și prin transferul de cunoștințe către persoanele în vârstă, de exemplu în domeniul tehnologiilor.”

Și invitați din afara țării au împărtășit propria experiență privind implicarea vârstnicilor în programe de îmbătrânire activă și digitalizare a acestora. Bunăoară Vivian Yang, reprezentanta JD.COM, cel mai mare market online din China, a vorbit despre inovațiile introduse de companie:

În pandemie, JD.com China a introdus opțiunea ca vârstnicii să poată folosi serviciile noastre la comanda cu voce, astfel ca să nu fie nevoiți să apese butoane. Totodată, le oferim posibilitatea să facă examene medicale de bază de la distanță, cu ajutorul unui robot”, a menționat Vivian Yang.

Tara Kerk de la University College of London a împărtășit soluții pentru depășirea izolării în rândul vârstnicilor, iar Biljana Radonjic Ker-Lindsay, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (Marea Britanie) a menționat despre cum BERD a oferit pe timp de pandemie pachete de susținere pentru vârstnici. Și reprezentanți ai companiilor IT au venit cu soluții de incluziune digitală a vârstnicilor:

”În prezent, programatorii creează aplicații și se grăbesc să le vândă. După mine, ei ar trebui să fie mai orientați spre a crea aplicații incluzive pentru vârstnici – la nivel de mărime a fontului, intensitate a culorii sau sunet”, a menționat Vitalie Eșanu, fondator Privesc.Eu și VoteMe.App

În cadrul evenimentului, UNFPA Moldova a lansat Indicele de Îmbătrânire Activă, care este un instrument de comparare a procesului de îmbătrânire activă între țările Europei și de identificare a punctelor forte și slabe în evoluția îmbătrânirii în fiecare țară. Potrivit datelor din studiu, în comparație cu statele Uniunii Europene, în Republica Moldova sunt necesare eforturi substanțiale în crearea unui mediul favorabil de îmbătrânire activă și pentru a înregistra progrese ca țări precum Suedia, Olanda sau Danemarca, aflate în topul clasamentului.

Totodată, în cadrul conferinței, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a premiat 14 cei mai activi vârstnici din Republica Moldova, laureați ai celei de-a V-a ediţii a Concursului Premiul Național pentru Vârstnici cu genericul „Pentru o viață activă la orice vârstă”.

Republica Moldova îmbătrânește

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, doar 3 din 10 vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparație cu 8 din 10 persoane din alte categorii mai tinere de populație. Prognozele arată că, până în anul 2035, 1 din 3 cetățeni ai țării va avea peste 60 de ani. 

Evenimentul a fost organizat ca parte a proiectului ”Abilitățile digitale conectează generații” desfășurat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație(UNFPA), Fundația Moldcell și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în parteneriat cu HelpAge International Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în 15 localități rurale.

Dosar Media

Ai o noutate?