Fosta consilieră a Ministrului de Interne și ex-purtătoarea de cuvânt de la MAI, Alina Zbancă, s-a arătat revoltată de recentele declarații făcute de ministrul de Interne, Ana Revenco, care a vorbit despre corupția care există în cadrul instituției și în rândul polițiștilor.
”Scuzată să-mi fie ironia, dar se pare că unii “sus puși” sunt rupți de realitate. Sau, cei care îi ghidează și-au dat prea mare importanță și se joacă cu imaginea conducătorului și a instituției neprofesionist și periculos. (există și jocuri care avantajează). Dacă scrii așa numitele principii cu majuscule, nu înseamnă că oamenii te vor auzi mai bine. Ca să spui “Noi” ar fi bine să ai răbdare, să cunoști mai mult, să-i apropii, să-i înțelegi și să te identifici cu ei măcar prin câteva acțiuni, nu prin statut doar. Revoltător este faptul că instituția nu oferă protecție angajaților, că sunt tratați ca robi și nu au cu ce exista din cauza că statul economisește până și pe calitatea hainelor din dotare. (încercați să purtați uniforma oferită de instituție, nu cea procurată de angajat, măcar o săptămână, zilnic)”, scrie Alina Zbancă într-o postare pe Facebook.
Alina Zancă menționează la MAI se ia și se va lua mită în continuare din câteva considerente: ”Da, se ia mită și se va mai lua, pentru că suntem săraci și luptăm cu oamenii, nu cu problema care generează fenomenul în societate. Nimic nou sub soare. Nu a început corupția cu startul “vremurile bune” și nici nu va dispărea cu ele. De ce să nu se vină cu o statistică în fața publicului și să se comunice despre finalitatea cazurilor de corupție? Câți angajați ai MAI, documentați de SPIA sau alte instituții responsabile stau astăzi la pușcărie pentru luare de mită sau trafic de influență? Câți sunt condamnați anual și câți totuși scapă de pedeapsă și muncesc în continuare?! De ce se întâmplă aceste lucruri și ce vă propuneți să faceți?!”, mai adaugă Alina Zbancă.
Fosta consilieră de la MAI adaugă că: ”Mesajele populiste și fără conținut nu mai sunt la modă, oamenii deja au trăit această etapă. Ei altceva așteaptă, dar se pare că istoriile se repetă, așa cum am mai spus”.
“Da cine ține toate minte și ar sta să le asculte…” nu?! Eu nu știu ce înseamnă “își slujesc meseria” și alte fraze absolut irelevante, dar știu că cazul cu luarea de mită din care se face senzație nu este mai grav decât acțiunile unor actuali șefi din acest sistem, nu este mai prioritar decât intimidările angajaților care încă au loc, decât rugămințile ilegale :”trebuie să plecați” sau numirile după principii de interes, loialitate și grade de rudenie. Sacrificați cu rechinii mari și nu uitați să protejați angajații, altfel o să-i pierdeți și pe cei puțini care sunt, prin aceste intenții de a arăta societății că se lucrează.”бей своих,чтобы чужие боялись” nu mai merge. Câștigați respectul și atunci nu va fi nevoie să băgați în ei frica de bâtă”, conchide Alina Zbancă.
Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a venit cu o reacție, după ce presa a relatat pe 20 și 21 septembrie, despre două cazuri, cu implicarea polițiștilor în acțiuni de corupție. Șefa de la MAI afirmă că nu va tolera astfel de acțiuni în rândul angajaților și îi îndeamnă pe aceștia să preîntîmpine „cu promptitudine” astfel de situații.
Ana Revenco a mai declarat că fiecare angajat al Ministerului Afacerilor Interne care încalcă legea trebuie „să răspundă imediat în fața legii pentru toate fărădelegile comise”.
”Atunci când am început mandatul de ministru al Afacerilor Interne am anunțat că mă voi conduce în activitatea mea după câteva principii, iar unul dintre acestea este că nu voi tolera niciodată corupția în rândul angajaților, indiferent de funcția, vechimea sau numele lor (…) Este firesc să pretindem respect pentru uniforma de polițist, dar pentru aceasta și noi, la rândul nostru, trebuie să oferim respectul cuvenit meseriei pe care am ales-o”, a declarat Ana Revenco.
Pe 20 septembrie, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că doi polițiști de patrulare din Cantemir ar fi cerut și ar fi primit 200 de euro de la un șofer, sub pretextul că acesta se afla în stare de ebrietate la volan. Ulterior, polițiștii i-ar fi ridicat actele mașinii, iar pentru a nu documenta cazul și a-i restitui permisul de conducere și pașaportul tehnic, ar fi cerut și primit banii.
Un alt caz cu implicarea unui polițist implicat în acțiuni ilegale a fost făcut public pe 21 septembrie. Acesta a fost reținut, fiind suspectat că ar fi extorcat și primit peste o mie de euro, pentru a organiza procesul de eliberare a unui permis de conducere de categoria C și E.