Fostul candidat la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, a decis să-i furnizeze Guvernului PAS niște idei care să fie incluse și implementate de noua guvernare de la Chișinău.
Așadar, potrivit lui Durleșteanu sunt mai multe acțiuni care ar fi rațional să le întreprindă autoritățile până la sfârșitul anului.
”Am văzut și am simțit cu toții efectele implementării așa numitei plafonări a prețurilor la benzină și motorină, propusă printr-o lege temporară aprobată de Parlament. De asemenea, am privit și raportul ANRE de ieri în comisia economie, buget și finanțe. A fost rușinos să urmărim astfel de discuții între părți”, declară Durleșteanu.
Potrivit fostului ministru al Finanțelor, demonizarea companiilor care vând produse petroliere în Moldova este practicată de mult timp, fără a fi luați în considerație un cumul de factori precum:
▪️ numărul excesiv al stațiilior PECO pe cap de locuitor și autovehicule;
▪️ volumul de vânzări per stație;
▪️ nivelul marjei comerciale care permite menținerea businessului;
▪️taxe și accize exorbitante din partea statului.
”Este vital să se înțeleagă tot lanțul valoric de la producători către vânzători și al acestora către consumatorii din retail și angro”, mai adaugă Durleșeanu.
Moldova are o economie de piață și rolul ANRE, Consiliului Concurenței necesită a fi revăzute, având la bază criteriile de profesionalism, integritate și independență, își argumentează poziția Mariana Durleșteanu.
”Revenind la situația prețurilor pentru gaze și energie electrică, am reiterat faptul că, autoritățile sunt obligate să vină cu propuneri de susținere a cetățenilor și businessului în situația creată pe piața energetică. În prezent toate țările europene vin cu propuneri, măsuri și hotărâri menite să susțină consumatorii casnici, non-casnici, în special păturile vulnerabile. Guvernele europene acționează rapid și transparent pentru reducerea poverii energetice. La noi guvernarea este focusată pe imaginea TV8 și diferite cancanuri publice. Iar atunci când se ajunge la negocierea prețului gazului cu Gazprom, nimeni nu dorește să-și asume responsabilitatea”, opinează Durleșteanu.
Provocările din sectorul energetic și impactul generat de pandemie asupra economiei Republicii Moldova vor fi foarte mari: ”Rămân cu speranța că negocierile cu CE, FMI și alți parteneri externi cu scopul oferirii mijloacelor financiare vor fi de succes, iar banii acordați vor ajunge la beneficiarii finali, adică la cetățeni. De la 6 august 2021, din momentul investirii Guvernului, nu am avut ocazia să vedem care sunt viziunile și prioritățile ministrului Economiei și ale ministrului Finanțelor”.