Foto: mediafax.ro

”Risc de miocardită” – Agenția britanică a Medicamentului NU! recomandă vaccinarea copiilor

Agenția britanică a Medicamentului surprinde prin recomandarea de a NU se mai vaccina copiii cu vârste între 12 și 15 ani dacă aceștia sunt sănătoși deoarece sunt prea puține informații privind riscul de miocardită, în acest moment.

La trei luni după ce Agenția britanică a Medicamentului a aprobat vaccinul pentru copii cu vârste între 12 și 15 ani vine cu o precizare surprinzătoare: NU recomandă vaccinarea copiilor sănătoși.

”În ansamblu, beneficiile pentru sănătate ale vaccinării anti-Covid pentru copiii sănătoși cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt marginal mai mari decât potențialele daune. Din precauție, această marjă de beneficiu este considerată prea mică pentru a sprijini vaccinarea universală pentru această grupă de vârstă, în acest moment”, susțin specialiștii, potrivit reuters.

Republica Moldova este gata să înceapă vaccinarea anti COVID a copiilor. Potrivit specialiștilor de la Agenția Națională de Sănătate Publică, cel mai probabil, startul imunizării minorilor cu vârsta de la 12 ani va fi dat săptămâna viitoare.

Ministerul Sănătății urmează să reglementeze acest proces printr-un ordin.

Decizia de a recomanda vaccinarea copiilor cu vârsta de la 12 ani a fost luată de Comitetul Național de Experți în domeniul Imunizării în data de 23 august. Astfel, adolescenții vor fi imunizați pentru început cu vaccinul Pfizer, a declarat pentru TV8, Veaceslav Guțu, medic epidemiolog la ANSP.

În următoarea perioadă urmează să ajungă un lot de 80.000 doze din cele 700 mii vaccinuri Pfizer achiziționate de Ministerul Sănătății. În data de 9 septembrie vor ajunge în țară 50.000 de doze, iar pe 16 septembrie încă 30.000.

Prioritar vor fi vaccinați copiii cu comorbidități și cei care sunt supuși riscului de infectare cu coronavirus. În funcție de stocul care va fi disponibil, vor fi vaccinați și ceilalți adolescenți. Totuși, Guțu a declarat că despre obligativitatea vaccinului în rândul adolescenților încă nu se discută.

De asemenea, Veaceslav Guțu a spus că principalul intrument de comunicare vor fi medicii de familie. Aceștia vor discuta și vor prezenta toate beneficiile procesului de vaccinare.

Amintim că în mai multe țări europene procesul de imunizare a copiilor a demarat. Italia, Germania, Polonia, dar și România sunt statele care au anunțat că încep vaccinarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani.

Dosar Media

Ai o noutate?