Ion Ceban critică dur decizia CNSP și sare în apărarea profesorilor dând de înțeles că statul vrea să îmbogățească laboratoarele private, menționând că singurele laboratoare care prestează servicii de testare împotriva noului coronavirus, „la cerere”
”Există un vacuum legislativ în domeniu, care ar putea duce la blocarea procesului educațional sau la acționări în judecată cu consecințe financiare grave pentru autoritățile locale”, a mai menționat Ion Ceban.
În opinia edilului șef, decizia Comisiei este interpretativă, așa că a făcut demersuri la CNESP și la Ministerul Sănătății, pentru claritate. Ulterior, Comisia municipală va lua o decizie referitoare la obligativitatea testării angajaților din educație.
”Decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică este foarte interpretativă. Am discutat-o azi și cu juriștii Primăriei. Am avut dispute și cu pedagogii la acest subiect. Cei care nu s-au vaccinat, sunt membri ai unor confesiuni religioase ori au reieșit din recomandările medicilor. În municipiul Chișinău sunt vaccinați 73 la sută din angajații din domeniul Educației. Aproximativ 2500 din cele 9242 de persoane angajate în domeniu nu sunt vaccinate. Marea majoritate din ele sunt personal auxiliar, care au un salariu de 1700 de lei. Va fi foarte complicat să facă față acestor cheltuieli”, a precizat primarul Capitalei într-o conferință de presă.
Odată cu începerea noului an școlar, personalul didactic, nedidactic, studenții și vizitatorii, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor fi obligați să poarte măști de protecție în toate spațiile închise din cadrul instituției de învățământ.
Elevii claselor VI-XII și elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt încurajați să poarte masca de protecție în spații închise în situația în care nu poate fi respectată distanța fizică. Masca trebuie să acopere gura și nasul.
Prevederile se conțin în hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care nu specifică însă nimic despre purtarea măștilor de către elevii din clasele primare.
Decizia privind obligativitatea efectuării de către lucrătorii din educație nevaccinați, a unui test anti COVID, o dată la două săptămâni, a fost luată luni la ședința Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică. Aceasta a fost dur criticată de comunitatea didactică și Federația Sindicatelor din Educație și Știință.
Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament
În hotărâre sunt precizate și aspecte legate de organizarea programului de instruire. Astfel, este indicată eșalonarea orelor de începere a lecțiilor sau a cursurilor, dar și a pauzelor din timpul zilei.
De exemplu, intrările și ieșirile grupurilor de elevi sau studenți din instituție vor fi eșalonate cu decalaj de 15-20 de minute, pentru a evita aglomerările.
De asemenea, este specificată diminuarea timpului alocat orelor de curs. Se recomandă reducerea numărului de ore petrecute de elevi studenți în cadrul instituției.
La fel, este recomandată amânarea și anularea activităților care îi reunesc pe copii din diferite clase, a evenimentelor sportive, culturale, precum și a activităților extrașcolare în perioada cu risc sporit de infectare, pentru evitarea aglomerării și limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.
Orele de educație fizică vor fi organizate în aer liber, cu alegerea activităților în care distanța fizică poate fi menținută și evitarea activităților care implică un efort fizic sporit. Sălile de sport vor putea fi utilizate pentru desfășurarea orelor de educație fizică doar în condiții meteorologice nefavorabile.
Se recomandă, în condiții meteorologice favorabile, organizarea orelor și activităților didactice în aer liber la disciplinele școlare care permit desfășurarea demersului didactic, asigurând realizarea competențelor specifice și a finalităților educaționale conform prevederilor curriculare.