Iurie Roșca are interdicție de a intra în România pentru trei ani. Anunțul a fost făcut chiar de politician pe pagina sa de facebook, acesta susține a fost întors din drum la vama Albița.
„Fraților calitatea closetului și calitatea fluidizării transportului și al călătorilor spre România, la vama Albița, este floare la ureche pe lângă noutatea pe care am primit-o acum câteva minute. Am interdicție de intrare în România pentru trei ani de zile, începând cu luna septembrie 2020. Motivele… băieții nu sunt obligați să mi le raporteze. Revin acasă. Doamne ajută. Trăiască neamul Românesc”, a declarat Iurie Roșca, într-un clip video postat pe Facebook.
Cine este Iurie Roșca
Iurie Roşca s-a născut la data de 31 octombrie 1961 în oraşul Teleneşti din fostul judeţ Orhei. După absolvirea studiilor medii, a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova (1980-1985).
După absolvurea facultăţii, a lucrat în calitate de corespondent la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor la Televiziunea Naţională („Teleradio-Moldova”).
În anul 1988, este ales membru al grupului de iniţiativă al Mişcării Democratice din Moldova, iar în 1989 devine unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova.
După ce în perioada 1989-1994 a deţinut funcţia de Preşedinte executiv al Frontului Popular Creştin Democrat din Moldova, la congresul al IV-lea al acestui partid din aprilie 1994 este ales în calitate de Preşedinte, fiind reales apoi în această funcţie la Congresul al V-lea din 1996 şi la congresul al VI-lea din 1999. Deţine această funcţie şi în prezent.
Începând din anul 1994 şi până în prezent este deputat al Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD) în Parlamentul Republicii Moldova. În calitate de deputat, a fost membru al Biroului Permanent al Parlamentului şi preşedinte al Fracţiunii FPCD, ulterior PPCD (1994-1998), vicepreşedinte al Parlamentului şi preşedinte al Comisiei de anchetă a Parlamentului, în vizorul căreia s-au aflat cazurile de corupţie şi de deturnare ilicită de fonduri (1998-2001).
La alegerile locale din 23 mai 1999 a candidat din partea FPCD la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, plasându-se, cu 12% din sufragii, pe locul al treilea dintre cei 7 concurenţi, fiind devansat de Serafim Urechean (câştigătorul mandatului) şi de candidatul blocului unit al stângii comuniste.
În anul 1999 a obţinut admiterea Partidului Popular Creştin Democrat în Internaţionala Democrat Creştină (IDC), fiind ales ca membru cu drept de vot în Biroul Politic al IDC.
La data de 8 aprilie 2005 este ales în funcţia de Vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.