Foto: Facebook// Roman Ivan

INVESTIGAȚIE//Opt dintre cei 17 președinți ai birourilor electorale din Rusia au afiliere cu Dodon și PSRM

La alegerile din 1 noiembrie 2020, în Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare, opt dintre care urmează a fi conduse de către reprezentații diasporei moldovenești din Rusia, majoritatea simpatizanți ai Partidului Socialiștilor, fie ai candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Din acest punct de vedere ne-am propus să analizăm în ce măsură poate fi afectată credibilitatea acestui scrutin electoral, în contextul în care, în jumătate din secțiile de votare deschise în Rusia, președinții birourilor electorale au afiliere politică cu PSRM. Mai mult decât atât, în una dintre secțiile de votare, președintele, dar și alți trei membri ai aceluiași birou electoral, sunt rude de gradul întâi. Potrivit informațiilor de care dispunem, aceștia sunt simpatizanți ai candidatului Igor Dodon și apar nu o singură dată în poze alături de acesta.

Dacă la Moscova, secțiile de votare urmează a fi conduse de către reprezentații corpului diplomatic, lucrurile stau diferit în alte orașe din Federația Rusă.

Prima care apare în vizor este Oxana Greceanîi, aceasta este fiica președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi lidera PSRM.

Așadar, Oxana Greceanîi va fi președinta Biroului Electoral din orașul Soci, Krasnodar. Acest lucru poate fi ușor verificat pe listele publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. De altfel, Oxana Greceanîi deține funcția de reprezentant al Republicii Moldova la Moscova pe lângă Uniunea Economică Euroasiatică.

În Capitala de nord al Rusiei, orașul Sankt Petersburg, vor fi deschise 3 secții de votare, două dintre care urmează a fi conduse de către simpatizanții formațiunii PSRM și candidatului la funcția de președinte Igor Dodon.

Astfel, una dintre secțiile din Sankt Petersburg urmează a fi condusă și coordonată de către Roman Ivan. Analiza de profil a acestuia atestă că distribuie materiale care reflectă prioritar activitatea Partidului Socialiștilor și a liderului neformal al acestora, Igor Dodon, dar și apare la întruniri alături de Dodon.

 

 

 

 

 

 

Totodată, acesta publică mesaje negative și denigratoare în raport cu alți candidați electorali, prioritar este vorba despre Renato Usatîi, unul dintre cei mai mari rivali/ contracandidați la prezidențiale al lui Igor Dodon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Președinta biroului electoral al secția de votare nr. 27 din orașul Sankt-Petersburg este Anna Cudalb. Aceasta, la fel, distribuie mesajele promovate de către PSRM, dar apare și în poze alături de Igor Dodon.

Elena Bulhac, președinta unei asociații a moldovenilor din orașul Kursk, va prezida secția de votare numărul 31 din același oraș. Profilul acesteia, la fel, abundă în poze alături de Igor Dodon la diferite întruniri. Atât la Președinție, cât și în alte locații. Totodată, din 2017, Elena Bulhac face parte din Consiliul Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, iar deja din anul 2019 este decorată de către Dodon cu ordinul ”Meritul Civic”


Elena Bulhac îndeamnă oamenii să participe la vot într-un mesaj video pe Facebook. Aceasta spune că va fi organizat transport pentru cei care nu locuiesc în orașul Kursck, acest lucru fiind contrar legislației electorale. (captură video tv8)

 

Lidia Selezni este președinta ”Asociaţiei naţional-culturale moldovenești din orașul Surgut”. Acesta a fost aleasă președintă a BESV din același oraș. Pe rețelele de socializare, Lidia Selezni are mai multe poze în care apare alături de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, primarul Capitalei, Ion Ceban, dar și de Igor Dodon. Respectiv, această abundență de poze alături de cei sus menționați, ar reflecta oarecum și poziția politică a acesteia.

 

Vladimir Borodin este președintele Organizației Obștești regionale ”Comunitatea moldovenească din regiunea Kostroma” și va fi președintele BESV. Pe profilul de Facebook apar postări doar conexe partidului Socialiștilor, în special, postările care datează începând cu anul 2019.

Totodată, acesta apare în poze alături de deputatul Socialist Gheorghe Para, dar are și mesaje de susținere în adresa lui Igor Dodon.


Victor Stadnițchi este un alt personaj care ne-a atras atenția. Stadnițchi apare și el alături de reprezentanții Partidului Socialiștilor în mai multe fotografii. Cum ar fi Igor Dodon, Ion Ceban, deputatul PSRM Gheorghe Para, dar și alții.


Prezintă interes faptul că în cadrul biroului electoral al secției de votare din orașul Lipețk, se regăsesc practic toți membri familiei lui Stadnițchi, atât ambii fii, cât și soția acestuia, Svetlana.

Din surse deschise aflăm că Victor Stadnițchi are doi fii, Ruslan și Victor. Ultimul apare pe pagina de profil în multiple poze cu reprezentați ai PSRM și cu liderul neformal al acestora, Igor Dodon. Tot de pe pagina de Facebook aflăm că fiul lui Victor Stadnițchi este co-fondator al asociației conduse de tatăl său ”Липецкая региональная общественная организация “Родина”.

Dintr-un material realizat de postul NTV aflăm că în 2018, Victor Stadnițchii a făcut un stagiu de practică în cadrul Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova. Acesta apare alături de Igor Dodon, dar și consilierul prezidențial, Corneliu Popovici.

Viorel Crețu este președintele biroului electoral al secției de votare din orașul Rezani, Federația Rusă. La fel ca și ceilalți sus-menționați, Crețu apare în poze alături de Igor Dodon. Totodată, Viorel Crețu este și președintele asociației «Молдавская Национально-Культурная Автономия» din aceeași regiune.

Pentru a clarifica această situație, care ridică numeroase semne de întrebare despre modul cum au fost delegate persoanele ce urmau să facă parte din birourile electorale ale secțiilor de votare, deschise în Federația Rusă, l-am contactat pe președinte Comisei Electorale Centrale.

Președintele CEC, Dorin Cimil ne-a explicat că ”listele persoanelor delegate pentru a fi membri ai birourilor electorale de peste hotarele țării au fost pregătite de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, așa cum prevede legislația în vigoare”.

Întrebat de Dosar Media dacă faptul că, 8 din cei 17 președinți ai birourilor electorale din Federația Rusă au afiliere politică cu Partidul Socialiștilor poate ridica suspiciuni privind corectitudinea/ credibilitatea rezultatelor din acele secții de votare, președintele CEC a dat de înțeles că totul depinde de responsabilitatea acestor membri și buna lor credință a celor aleși să fie membri ai birourilor electorale.

”Este o structură colegială, la fel ca și alte structuri care au fost create pentru administrarea alegerilor, atât în interiorul, cât și în exteriorul țării. Președinții birourilor secțiilor de votare de peste hotare au fost aleși din rândul membrilor desemnați. Acești membri vin atât de la partidele politice, cât și din rândul funcționarilor electorali. Ei, președinții, au fost aleși prin votul membrilor, ei nu sunt desemnați direct de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău” a declarat Dorin Cimil.

Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX a declarat pentru Dosar Media că ”în cazul în care acești membri/președinți ai birourilor electorale nu vor face agitație electorală pentru un candidat sau altul, nu există nicio problemă. Ar putea exista suspiciuni în cazul în care  unii membri au fost delegați ca fiind din Registrul Funcționalilor Electorali, dar de facto, aceștia reprezintă interesele unor partide politice”.

Întrebat dacă faptul că patru membri ai aceluiași birou electoral sunt rude de gradul întâi poate fi considerată încălcare, Pavel Postică a menționat că ”legislația în vigoare nu interzice acest lucru, important este ca aceste persoane să-și exercite corect misiunea pe care o au în cadrul secției de votare”.

Mai multe partide de opoziție au anunțat că acest scrutin ar putea fi fraudat. În special, atunci când vine vorba de secțiile de votare din Federația Rusă.

În acest context, am încercat să obținem  reacții de la reprezentanții staff-urilor electorale ale candidaților, în ce măsură este pusă la bătaie credibilitatea rezultatelor alegerilor la secțiile de votare deschise în Federația Rusă, în contextul celor sus menționate, dar deocamdată nu am obținut un răspuns. Respectiv, vom reveni cu detalii…

Menționăm că, potrivit legii, președintele secției de votare este desemnat de șeful misiunii diplomatice ori al misiunii consulare din cadrul acestora, al persoanelor altor instituții ale serviciului diplomatic sau, la propunerea CEC, din registrul funcționarilor electorali, cu avizul MAEIE și din 6-10 reprezentanți ai partidelor politice reprezentate în Parlament, câte unul desemnat de fiecare partid sau altă organizație social-politică.

Completarea birourilor electorale din străinătate cu reprezentanții partidelor și a altor organizații social-politice cu reprezentare în Parlament se face de către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, iar în cazul în care numărul persoanelor propuse este insuficient pentru completarea birourilor electorale, acestea sunt completate de către CEC, din Registrul Funcționarilor Electorali, cu persoane de o bună reputație și fără apartenență politică cu avizul MAEIE.

Dosar Media

Ai o noutate?