Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, susține că formațiunea pe care o conduce nu are de gând să provoace eventuale relații ostile cu Federația Rusă, însă autoritățile de la Kremlin vor trebui să accepte o altfel de realitate în raport cu țara noastră. Respectiv, să existe relații corecte și predictibile cu Rusia.
Referindu-se la o eventuală ieșire a Moldovei din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Grosu a declarat că: ”În raport cu Federația Rusă și cu organismele CSI, voi spune foarte clar: noi vrem să avem relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă, pentru că acolo avem foarte mulți cetățeni. Noi avem relații economice care trebuie să devină transparente”, a declarat Grosu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
”Noi acasă trebuie să facem regulă cu fenomenul reexportului. Noi avem problema asigurării cu gaz care trebuie să o discutăm la modul pragmatic, real”, mai adaugă liderul PAS.
Între chestiunile pe care, potrivit lui Grosu, viitoarea guvernare ar urma să le discute cu Moscova este și problema transnistreană. Mai mult, liderul PAS afirmă că soluționarea diferendului transnistrean e posibilă dacă va exista voință inclusiv Kremlin. Ba mai mult, reîntregirea țării, după modelul văzut de PAS, ar fi și un model pentru Rusia în vederea soluționării altor conflicte din spațiul CSI.
”Problema transnistreană unde Rusia are un cuvânt greu de spus. Noi trebuie să le explicăm interlocutorilor din Federația Rusă că soluționarea acestui conflict este mult mai reală decât alte conflicte din spațiul CSI. Și el poate fi un exemplu și pentru Federația Rusă, și pentru alți mediatori, și pentru cetățenii Republicii Moldova, în primul rând”, a declarat președintele interimar al PAS.
Amintim că pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate.
Conform rezultatelor după procesarea a 100% din procesele verbale, PAS a acumulat 52,80 la sută dintre voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,17%, Partidul Politic „ȘOR” – 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament.
Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA – 1,45%.