Liderul interimar al PAS ar urma să preia funcția de președinte al Parlamentului de la Chișinău. De această părere sunt experții și comentatorii politici, care au prognozat că Natalia Gavriliță va fi numită în funcția de premier.
”Funcția de președinte al Parlamentului va fi ocupată, cel mai probabil, de către Igor Grosu”, susține expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.
Igor Grosu a lucrat în cadrul mai multor organizații neguvernamentale: Centrul național de asistență și informare a ONG-urilor din Moldova “CONTACT”, Asociația Pro-Democrație, Amnesty International Moldova, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Centrul de analiză și evaluare a reformelor.
Acesta a fost și viceministru al Educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu.
În august 2015 premierul Valeriu Streleț îl eliberează din funcție, „în baza cererii de demisie”, iar câteva zile mai târziu îl numește consilier principal de stat al Prim-ministrului în domeniul științei, educației, ocrotirii sănătății şi protecției sociale, funcție în care rezistă câteva luni, când este eliberat de premierul interimar Gheorghe Brega.
Ulterior, Grosu s-a alăturat Maiei Sandu, fiind unul dintre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și devenind secretarul general al noii formațiuni.
La scrutinul parlamentar din februarie 2019, Grosu a candidat din partea Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr. 20 – Strășeni, format de PAS și Platforma Demnitate și Adevăr, dar a fost surclasat de democratul Pavel Filip, premierul în exercițiu la acel moment.
Cu toate acestea, Grosu a reușit să acceadă în Parlament pe lista națională a blocului ACUM, în care a fost inclus pe poziția a patra.
După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și a părăsit postul de lider PAS la sfârșitul anului 2020, Grosu a fost ales în calitate de președinte al partidului.
La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate.
Oamenii au ales între 23 concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.
Prezența la vot a fost de 48,36%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.