Investigația ”Kremlinovici” continuă: Discuții secrete între Dodon și Cavcaliuc – ”La Bălți sunt implicați oamenii clovnului?”

RISE Moldova publică o nouă serie de mesaje din telefonul BlackBerry al fostului președinte Igor Dodon, pe care l-a utilizat până la mijlocul anului 2017. Comunicarea purtată printr-o aplicație criptată cu mai multe persoane publice dezvăluie relația veche dintre Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) și Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM).

Dodon folosea numele de utilizator: „#Kremlinovici”, iar Cavcaliuc, din poziția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, se ascundea sub nickname-ul „Goțman”.

Reporterii RISE Moldova au consultat chat-ul secret din „telefonul lui Dodon” și au observat că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în perioada 2015-2016, când era deputat și lider PSRM, a primit frecvent informații importante direct de la conducerea de vârf a poliției de la Chișinău. Totul se făcea neoficial, printr-o aplicație criptată, instalată în mai multe telefoane.

Din mesajele analizate reiese că Gheorghe Cavcaliuc era persoană de încredere pentru Igor Dodon, din moment ce îl felicita regulat cu ocazia diferitor evenimente politice, îi expedia fotografii personale din deplasări de serviciu peste hotare, discutau despre politică și alți lideri de partide, dar îi trimitea liderului socialist și note de informare despre activitate poliției.

rise.md

Pe 28 octombrie (2015 – reiese din documentarea noastră – n.r.) Goțman îi expediază lui Kremlinovici două fotografii cu un carnet de partid al unui membru PSRM, în care se regăsesc mai multe date personale, și l-a întrebat: „Îl cunoașteți?”

rise.md

În aceeași zi, între cei doi a avut loc și un schimb de apeluri. Ulterior, Goțman i-a spus lui Kremlinovici să verifice notificările de pe aplicația Viber.

Omul despre care întreba Cavcaliuc se numește Dumitru Tudoroi. După discuția cu Dodon, acesta a fost condamnat la 3 ani și două luni de închisoare pentru viol și furt.

Luna următoare, în noiembrie 2015, au fost publicate mai multe sondaje despre liderii politicieni aflați în topul încrederii sau pe cine ar alege oamenii în calitate de președinte al R. Moldova. Dodon era clasat pe poziția a doua sau pe a treia, după Renato Usatîi și Maia Sandu. Kremlinovici și Goțman au remarcat rezultatele acestor sondaje.

rise.md

În continuare, în chat apar două fotografii din Lituania. În una dintre ele figurează Gheorghe Cavcaliuc, aflat la o tribună a poliției lituaniene.

După cele două fotografii expediate, Goțman îi mai trimite lui Kremlinovici un mesaj: „Cu mare greu, dar am reușit să semnez un memorandum important de colaborare între poliția RM și a Lituaniei”.

rise.md

Pornind de la discuția de pe acest chat, RISE Moldova a verificat comunicatele Inspectoratului General al Poliției și a constat că, pe 24 noiembrie 2015, IGP a anunțat public vizita de lucru al lui Cavcaliuc în Lituania.

Kremlinovici nu a reacționat la ultimul mesaj al lui Goțman.

Însă, ulterior, cei doi au mai discutat codificat despre politicieni și alte evenimente politice dar și despre activitatea poliției.

rise.md

RISE Moldova mai scrie că l-a contactat pe Gheorghe Cavcaliuc în mod repetat, însă liderul PACE nu a răspuns la telefon. Ulterior, prin intermediul serviciului de presă, reporterii RISE i-au transmis lui Cavcaliuc mai multe întrebări, iar serviciul de presă al PACE a expediat poziția lui Cavcaliuc, însă nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate, notează reporterii de la RISE.

„În perioada în care am fost adjunct al șefului Inspectoratului General de Poliție, aveam un singur număr oficial de telefon – 078 71X XXX (numărul de telefon a fost depersonalizat – n.r.). Comunicăm exclusiv folosind acest număr de telefon. ”Discuțiile” la care faceți referință sunt un fals care nu are nimic în comun cu mine. Acest lucru poate fi demonstrat ușor”, se spune în răspunsul lui Cavcaliuc.

Gheorghe Cavcaliuc a intrat în poliție în 2003, în calitate de inspector la Strășeni, și a urcat rapid în scara ierarhic superioară. În 2009 era deja comisar adjunct pentru lucrul operativ în cadrul Comisariatului General al Poliției mun. Chişinău.

În 2014 a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, funcție din care își dă demisia în iunie 2019. Acest eveniment din cariera lui Cavcaliuc a coincis cu plecarea Partidului Democrat de la guvernare. Tot atunci, Cavcaliuc se retrage din poliție.

Un an mai târziu, fondează Partidului „Acasă Construim Europa” și se lansează în politică, fiind președintele formațiunii. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, PACE s-a înregistrat în cursa electorală, iar Gheorghe Cavcaliuc se găsește pe poziția a cincea în listă.

Declarația de avere depusă recent la Comisia Electorală Centrală arată că în ultimii doi ani, 2019 și 2020, Cavcaliuc a obținut un venit de peste o jumătate de milion de lei din salariul, pensia și indemnizațiile plătite de Inspectoratul General de Poliție.

După plecarea sa din poliție, colonelul Cavcaliuc s-a angajat pe post de șef al departamentului de securitate al Komet Grup SA, o firmă controlată de Anatolie Stati (Detalii, AICI). Noua funcție i-a adus un venit de 198.000 USD, echivalentul a peste 3,4 milioane de lei (la cursul mediu al anului 2020 – n.r.).

Familia Cavcaliuc a vândut două apartamente, în ultimii doi ani, ambele fiind înregistrate pe numele copiilor minori. În urma tranzacției, ei au obținut 116 mii de euro. RISE Moldova a scris anterior despre unul dintre apartamentele vândute. În 2017, când imobilul a fost primit drept moștenire de unul dintre fiii lui Gheorghe Cavcaliuc, șeful-adjunct al IGP nu l-a declarat. Tot atunci nu declarase și un alt apartament moștenit de celălalt fiu al său, donat de bunic – Petru Cavcaliuc, pe care trei luni mai târziu, familia l-a vândut.

Președintele PACE locuiește într-o vilă de 180 m.p., din suburbia Chișinăului. Potrivit declarației de avere, casa a fost obținută printr-un contract de donație, iar valoarea declarată e de circa 229 de mii de lei (11.000 EUR).

Investigație realizată de RISE Moldova

Dosar Media

Ai o noutate?