Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon va fi audiat marţi în Parlament de Comisia de anchetă în dosarul Laundromat. Decizia a fost aprobată de patru membri ai comisiei, iar doi au votat împotrivă. Anunţul a fost făcut pe Facebook de preşedintele comisiei, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu.
Parlamentarul a declarat că s-a opus iniţiativei şi susţine că audierea lui Platon în cadrul comisiei ar reprezinta o imixtiune în justiţie, deoarece acesta trebuie să dea explicaţii la Procuratura Generală. Grigoriu a scris că Platon a devenit activ în ultima etapă a lucrărilor Comisiei parlamentare de anchetă în dosarul Laundromat, după ce în spaţiul public au apărut documente ce demonstrează legătura acestuia cu jaful secolului, devalizarea întreprinderilor regionale sau diverse scheme de spălări de bani, inclusiv prin stânga Nistrului.
„Punctul nevralgic la care Veaceslav Platon a reacționat bolnăvicios este compania înregistrată în zonă off-shore denumită RONIDA INVEST LLP și care îi aparține, conform răspunsurilor recepționate. Marţi, la orele 15:00, cu voturile a patru membri ai comisiei și două „împotrivă”, acesta v-a fi audiat, la insistențele dânsului„, a anunţat Grigoriu pe Facebook.
Pentru audierea lui Platon au votat reprezentanţii PSRM, ŞOR şi Pro Moldova, iar împotrivă s-au pronunţat Platforma DA şi PAS. Totuşi, Inga Grigoriu consideră că o comisie parlamentară de anchetă nu este instanța care trebuie să-l audieze pe un învinuit. Potrivit ei, Veaceslav Platon trebuie să se prezinte în faţa procurorilor.
De cealaltă parte, Procuratura Anticorupţie, care gestionează dosarul Laundromat, ne-a precizat că Veaceslav Platon nu a fost audiat în calitate de martor în acest dosar, iar statutul său va fi stabilit ulterior.
Recent, Grigoriu a depus o plângere la Procuratura Generală pe numele lui Platon. Ea susţine că ar fi fost amenințată şi intimidată telefonic de către omul de afaceri. Potrivit deputatului, Veaceslav Platon i-ar fi cerut socoteală pentru publicarea unor documente şi pentru declarațiile că deţine şi alte dovezi despre implicarea lui în Laundromatul rusesc şi devalizarea sistemului bancar moldovenesc.
În replică, Platon a publicat convorbirea şi a respins acuzaţiile aduse de către Grigoriu spunând că este mincinoasă. El a menționat că ar fi sunat-o nu pentru a o intimida, ci pentru a-i aduce aminte că aceasta i-ar fi promis să-l audieze în cadrul comisiei parlamentare.