După ce Comisia Electorală Centrală a decis inițial să deschidă doar 139 de secții de votare peste hotarele țării, apoi și-a revizuit propria hotărâre, adăugând încă șapte secții de votare pentru cetățenii aflați în afara țării, s-a iscat un adevărat scandal, iar mai multe formațiuni politice au iești în stradă pentru a protesta și a cere deschiderea a 190 de secții în ”diasporă”.
Scandalul capătă contur, respectiv cea de-a doua hotărâre a membrilor electorali a fost contestată și ea la Curtea de Apel Chișinău. Ba mai mult, hotărârea CEC-ului ar putea fi atacată și la Curtea Constituțională. Expertul în drept constituțional, Alexandru Cuznețov, declară că, o sesizare în acest sens poate fi depusă la CCM fie de către Guvernul Republicii Moldova, fie de către Președinție.
”Decizia CEC poate fi obiect de examinare la Curtea Constituțională. Eventual, se va analiza dacă nu s-a încălcat dreptul la alegere, prevăzut de Constituție. Ar putea să sesizeze Înalta Instanță, la moment, președintele și Guvernul”, declară Alexandru Cuznețov pentru Dosar Media.
Totodată, expertul în drept constituțional explică că, decizia Curții de Apel, care va fi pronunțată în următoarele zile poate fi atacată doar la Curtea Supremă de Justiție, prin procedura recursului.
Mai mult, Alexandru Cuznețov menționează că, Înalta Instanță va examina doar constituționalitatea actului, dacă va exista o astfel de adresare la Curtea Constituțională.
”Instanțele de judecată examinează litigiu de fond”, mai adaugă Cuznețov.
Menționăm că, Blocul electoral „RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie 2021 a Comisiei Electorale Centrale de reducere a numărul secțiilor de vot pentru diasporă. Liderul Blocului cere amenajarea a 190 de secții de votare, așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe.
Marți, 8 iunie, CEC a decis majorarea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate, care vor participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, CEC a hotărât organizarea a 146 secții de votare în afara țării.
A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte 3 unități. Totodată, au adăugate 2 secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.
Deasemenea a fost exclusă secția de votare pentru or. Oradea (România) și o secție pentru or. Atena (Republica Elenă).
Precizăm că la 5 iunie, CEC a decis deschiderea a doar 139 de secții de vot. Decizie care a fost contestată în instanță de către mai mulți concurenți electorali. În același timp, timp de două zile în fața CEC au avut proteste, iar manifestanții au cerut majorarea secțiilor de vot.