Blocul lui Dodon și Voronin luptă cu fantomele – O acuză pe Maia Sandu că vrea să lichideze raioanele. PSRM vine cu noi acuzații în adresa Maiei Sandu, pe care o acuză că ar intenționa să promoveze o reformă administrativ-teritorială, care presupune cp raioanele ar fi lichidate. Cu toate acestea, Maia Sandu nu a declarat, cel puțin de când este președinte, că și-ar dori acest lucru.
”Această reformă este discutată de ani buni, iar presiunile sunt tot mai mari. PSRM este contra lichidării raioanelor. Știm bine că Maia Sandu va promova această inițiativă, dacă PAS va avea majoritate. Îi îndemnăm să iasă public și să declare acest lucru, în schimbul unor credite de la FMI și Banca Mondială. Aproape două-treimi se intenționează să fie lichidate. Se cunoaște deja și bugetul de milioane de dolari, întru amortizarea efectelor acestor reforme. Cu siguranță, acest ajutor nu va ajunge în bugetul cetățenilor. Este exact metoda prin care au închis spitale și școli”, a declarat deputatul PSRM Vladimir Mâzdrenco, în cadrul unei conferințe de presă.
Se pare că, socialiștii inventează un subiect, ca exact atunci să vină și să spună că va lupta pentru a nu se întâmpla ceva. Astfel, în cadrul aceluiași briefing de presă, socialiștii declară că: ”Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este categoric împotriva lichidării raioanelor și reducerea numărului de sate și se va opune acestei reforme antipopulare în Parlament, prezentând argumentat interesele cetățenilor”.
Președintele țării nu a venit deocamdată cu o reacție la cele declarate de socialiști.
Menționăm că și fostul premier Ion Chicu, numit în funcție cu susținerea lui Igor Dodon și al socialiștilor, era de părere că raioanele trebuie lichidate, întrucât se pompează bani enormi pentru aparatul administrativ, însă cetățenii nu simt efectul acestor ”funcții”.
Astăzi, statul este împărțit de jure în 32 de raioane, 13 municipii: Chișinău, Tiraspol, Bălți, Bender, Comrat, Cahul, Ungheni, Soroca, Orhei, CeadîrLunga, Edineț, Hîncești și Strășeni) și două Unități teritoriale autonome recunoscute: UTA Găgăuzia (U.T.A.G.) și Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului.