După ce Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că solicită confiscarea averii deputatului democrat Alexandru Jizdan, acesta a avenit cu o reacție. Parlamentarul susține că și-a declarat transparent proprietățile și veniturile obținute.
Totodată, fostul ministru de Interne spune că și-a justificat fiecare constatare a inspectorului ANI. Astfel, consideră că este necesar ca instanța de judecată să verifice toate detaliile și să se expună pe marginea acestui caz care seamănă mai degrabă cu ”intenții politice”.
Într-o postare pe o rețea socială, deputatul democrat a scris că neregulile depistate de ANI ar fi „cu semne de întrebare”, deoarece acesta ar fi declarat veniturile și proprietățile pe care le deține.
”Referitor la informațiile despre faptul că ANI a depistat unele nereguli legate de proprietățile și veniturile mele, cred necesar să mă expun cu unele concretizări pentru a nu admite interpretarea acestei situații “ cu semne de întrebare”. În acest an am aflat oficial despre unele verificări întreprinse de ANI, inițiate încă din anul 2019 și țin să menționez că s-au admis careva confuzii. Vă comunic că nu am avut și nu am ce să ascund și în perioada activității mi-am declarat transparent proprietățile și veniturile obținute”, a scris Jizdan pe Facebook.
Totodată, Alexandru Jizdan spune că accesat ar fi oferit explicații inspectorului ANI care cerceta declarația de avere și interese depusă, doar că acestea nu au fost luate în considerare.
”Din cauză că ofițerul ANI nu a ținut cont de informațiile pe care le-am oferit în timpul verificărilor, iar dovezile și declarațiile făcute de mine cu scopul de a exclude neclaritățile apărute nu au fost luate în calcul, am să punctez aici câteva detalii importante, pe care cetățenii trebuie să le cunoască. Referitor la suma de bani despre care informează ANI că nu are dovada provenienței. Acești bani sunt venituri acumulate din vinderea unei proprietăți de familie (un teren agricol al părinților mei) și au fost transferați oficial în perioada studiilor feciorului meu de peste hotare, timp de 4 ani”, mai daugă deputatul.
La 22 aprilie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Controlul a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.
Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, care a fost extins și pe numele membrilor familiei acestuia.
În cadrul controlului s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019.
Astfel, deputatul a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.
Totodată, inspectorul de integritate a stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare.
Această diferență substanțială a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară.
În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului în sumă de aproximativ 770 de mii de lei sunt, depuse în perioada august 2017-iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, au un caracter nejustificat. La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat subiectului o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.
Deputatul a beneficat de dreptul de a-și expune punctul de vedere asupra celor identificate, însă inspectorul de integritate a acceptat parțial explicațiile prezentate, celelalte argumente invocate au fost formulate superficial și fără prezentarea unor probe concludente.
Pe cauza dată, inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.
Dacă actul ANI va rămâne definitiv în instanța de judecată, deputatul riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.