Magistraţii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova se întrunesc astăzi, 28 aprilie, cu începere de la ora 13:00, pentru a examina în şedinţă plenară publică sesizările privind controlul constituţionalităţii hotărârilor Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă şi privind instituirea acesteia.
Expertul constitutionalist Teodor Cârnaț susține că starea de urgență, cel mai probabil, va fi anulată. Ori, decizia este previzibilă, în condițiile în care, aceasta a fost introdusă cu încălcări de procedură, dar este și vizibil una politică.
”Curtea Constituțională nu avea nicio altă opțiune. Avizul este un element obligatoriu, în baza căruia doamna președintă este obligată să dizolve Parlamentul. CCM în opinia mea va declara neconstituțională hotărârea Parlamentului, iar președintele va putea dizolva Parlamentul în aceeași zi”, declară Cârnaț.
Expertul susține că anume de hotărârea magistraților de astăzi depinde când vom merge la urne – fie în vara acestui an, fie în toamnă.
”Alegeri parlamentare anticipate s-ar putea să avem vara, dacă starea de urgență este anulată, iar dacă rămâne până pe data de 30 mai, s-ar putea să avem alegeri parlamentare toamna. Cu o singură condiție – ca Parlamentul să nu introducă din nou starea de urgență”, a mai declarat Cârnaț.
Profesorul în drept constituțional mai afirmă că există riscul ca pe viitor anumite formațiuni politice ar putea „jongla” cu instituirea stării de urgență, deoarece: „pe viitor orice Guvern sau Parlament va fi tentat să folosească starea de urgență pentru a-și menține fotoliile”, iată de ce, Înalta Curte, nu are o altă soluție decât să declare neconstituțională hotărârea votată de PSRM-ȘOR cu privire la instituirea stării de urgență.
Și expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, crede că starea de urgență va fi declarată neconstituțională, întrucât la adoptarea ei ar fi fost admise abateri. Potrivit legii, starea de urgență este instituită de Parlament la solicitarea Guvernului plenipotențiar sau a șefului statului. Întrucât Guvernul interimar nu are astfel de prerogative, solicitarea a venit din partea unui grup de deputați.
”Curtea Constituțională nu decide aspecte ce vizează situația epidemiologică, ea nu este medic. Curtea va determina dacă hotărârea a fost adoptată conform procedurilor, cu respectarea normelor de drept. Iar la adoptarea în Parlament procedura a fost viciată. În plus, este clar că instituirea stării de urgență poartă un caracter exclusiv politic, pentru tergiversarea alegerilor anticipate”, opinează Alexandru Arseni.
Recent, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului de legislatura a XX-a și, respectiv, declanșarea alegerilor anticipate.
Înalta Curte a fost sesizată de deputatul neafiliat Octavian Ţîcu şi deputaţii PAS pentru a verifica constituţionalitatea celor două hotărâri ale Guvernului în exerciţiu prin care în Republica Moldova a fost declarată stare de urgenţă pentru 60 de zile.
Dacă CCM va declara neconstituțională hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență, atunci președintele țării, Maia Sandu, ar putea semna chiar astăzi decretul de dizolvare a Parlamentului și numirea datei alegerilor anticipate.
Menționăm că, printr-o hotărâte din 31 martie a Parlamentului, începând cu 1 aprilie curent, în ţara noastră a fost instituită stare de urgenţă.
După pronunţarea hotărârii, preşedinta CCM, Domnica Manole, va susţine un briefing.
Amintim că, majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR a votat miercuri, 31 martie, pentru instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova, până pe 30 mai. Prim-ministrul interimar, Aurel Ciocoi, a explicat că Guvernul a venit cu această propunere din cauza dinamicii negative din ultima perioadă privind evoluţia pandemiei COVID-19.