”Prin ultimele sale decizii, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a confirmat ceea ce știm cu toții – această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, fiind utilizat atunci când trebuie identificată o soluție politică, evitând prevederile Constituției”. Este declarația liderului socialist Igor Dodon, după ce Înalta Instanță a declarat neconstituționale hotărârile Parlamentului de vineri.
”După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova”, susține Dodon.
Totodată, șeful socialiștilor declară că în lunile următoare, ”ne așteaptă o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor”.
”Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc”, susține Dodon.
Curtea Constituțională a anulat hotărârile Parlamentului privind revocarea din funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole și numirea altei persoane în funcția de magistrat al acestei instanțe.
Decizia Curții Constituționale a fost anunțată de către Domnica Manole, președintele instanței.
Mai exact, CC a admis sesizările depuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA Dinu Plîngău cu privire la declararea neconstituțională și anularea Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, mai exact retragerea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, mai exact numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.
Menționăm că, reprezentantul Parlamentului a solicitat în debutul ședinței recuzarea președintelui CCM, Domnica Manole, de la examinarea sesizărilor de astăzi, motivând faptul că există un conflict de interese, în condițiile în care, sesizările de astăzi o vizează direct președintele CCM.
După ce majoritatea PSRM-ȘOR a primit o lovitură de grație în momentul în care candidatul la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, s-a retras din joc în cel mai important moment, astăzi, și judecătorul numit de PSRM-ȘOR la CCM, Boris Lupașcu anunță că se retrage din joc, refuzând mandatul de la înalta Curte. Se întâmplă cu doar o oră înainte de ședința Curții Constituționale care avea pe agendă subiectul respectiv.
Într-o declarație adresată Parlamentului, Lupașcu face referire la faptul că vrea să liniștească spiritele în societate.