Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a anunțat că va depune un denunț penal împotriva celor care și-au permis să încalce independența Curții Constituționale și statutul judecătorului CC, fiind vorba despre deputații executori din PSRM-ȘOR, dar și cei care au dat ordine în acest sens.
”În acest weekend voi lucra la un denunț penal împotriva celor care și-au permis să încalce instituția inamovibilității judecătorilor de la Curtea Constituțională, să încalce mai multe hotărâri ale CC. Voi depune un denunț împotriva celor care au recurs la acest act arbitrar, inclusiv a celor care i-au instigat pe deputații din Parlamentul Republicii să facă acest lucru”, a spus Andrei Năstase într-un live pe Facebook.
Totodată, Năstase declară că Platforma DA se va opune oricărei tentative și oricărui atentat la Constituția Republicii Moldova.
”Cele două acte votate de Parlamentul Republicii Moldova sunt arbitrare, sunt ilegale, sunt nesăbuite și, bineînțeles, trebuie tratate ca atare. Efecte juridice nu vor avea, dar bulversează societatea, dau apă la moara populiștilor să-și facă jocul de-a Tom și Jerry. Nu le va ieși nimic”, a declarat Andrei Năstase.
El a anunțat că și Platforma DA va sesiză Curtea Constituțională în vederea anulării actelor adoptate de Parlament.
Președinția Republicii Moldova a publicat, astăzi, decizia Consiliului Suprem de Securitate din 23 aprilie 2021 privind „Riscul subminării ordinii constituționale a Republicii Moldova”.
” Deciziile neconstituționale votate azi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. Niciun atac la independența Curții Constituționale NU va fi tolerat”, se arată în decizia CSS.
CSS a mai recomandat Procuraturii Generale să se autosesizeze și să investigheze acțiunile deputaților care au adoptat hotărâri ce vizează înlocuirea judecătorilor CC, precum și ai altor subiecți care potențial au participat la planificarea acestor acțiuni, sub aspectul uzurpării puterii de stat.
Amintim că majoritatea PSRM-Șor a votat, vineri 23 aprilie, o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” și a anulat o hotărâre prin care președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a fost numită judecătoare la CC, după ce instanța pe care o conduce a dat un aviz prin care a constatat că actualul Parlament poate fi dizolvat.