Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se declară extrem de îngrijorat de situație politică de la Chișinău, după ce majoritatea PSMR-ȘOR au atentat la independența Curții Constituționale, uzurpând puterea în stat, și sugerează instituțiilor statului din Moldova să urmeze calea dialogului.
”Declarația de astăzi a Parlamentului, precum că nu recunoaște decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere acordat celor trei judecători ai Înaltei Curți sunt foarte îngrijorătoare”, se menționează în mesajul lui Gianni Buquicchio.
Oficialul european susține că declarația Parlamentului de la Chișinău prin care nu se recunoaște avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 aprilie 2021, la fel ca și votul de neîncredere în privința unor judecători ai Curții „sunt foarte îngrijorătoare”.
”Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca „gardian al Legii Supreme”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie a acesteia sau consideră că Înalta Curtea a comis o greșeală”, se arată în declarația semnată de președintele Comisiei de la Veneția.
Gianni Buquicchio a cerut Parlamentului Republicii Moldova ”să-și retragă declarația și ”deciziile sale neconstituționale” și să respecte hotărârile trecute și viitoare ale CC, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”.
Între timp, Curtea Constituțională a anunțat că a suspendat decizia Parlamentului prin care Domnica Manole a fost revocată din funcția de judecător al Înaltei Curți, la fel și pe cea prin care a fost numit în calitate de magistrat al CC Boris Lupașco. Hotărârea Curții a fost semnată de magistrata Liuba Șova, președinte ad-interim.
Judecătorul Liuba Șova explică de ce a luat decizia din nume propriu, fără plenul Curții Constituționale, de suspendare a celor două hotărâri ale parlamentului:
„Președintele ad-interim precizează că este în drept să examineze cererea de suspendare a acțiunii actelor contestate, dată fiind imposibilitatea convocării plenului Curții Constituționale și supunerii problemei ridicate analizei sale.
Președintele ad-interim menționează că complexitatea problemei ridicate în sesizarea privind controlul de constituționalitate și riscul producerii unor consecințe negative iminente pentru ordinea constituțională justifică examinarea imediată a prezentei cereri de suspendare.
În acest sens, Președintele ad-interim a avut în vedere faptul că orice amânare nejustificată poate provoca consecințe grave și iremediabile pentru ordinea constituțională și poate afecta echilibrul puterilor în stat, principiul democrației, al loialității față de Constituție și independența Curții Constituționale.
Mai mult, Președintele ad-interim a avut în vedere și faptul că riscul producerii unor ingerințe negative în aceste principii constituționale justifică examinarea imediată a prezentei cereri de suspendare.”
Menționăm că, președintele Maia Sandu a dat ordin ca sediul Curții Constituționale să fie păzit, astfel încât ”judecătorul” numit de majoritatea PSRM-ȘOR, Boris Lupașcu să nu fie admis în interiorul CCM.