Plenul Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi în ședință. Membrii CSM urmează să stabilească procedurile și criteriile de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională, dar și a altor subiecte.
La ședința de astăzi și-a făcut apariția și ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, care anterior nu a participat la ședințele CSM, refuzând acest lucru. Magistrații de la CSM însă s-au arătat deranjați de acest fapt, în condițiile care Nagacevschi nu a participat la alte ședințe, respectiv unul dintre membrii CSM a declarat că va părăsi ședința dacă ministrul interimar al Justiției va fi acceptat la ședință.
Subiectul s-a pus la vot, acumulând două voturi pentru acceptarea lui Nagacevschi, iar alte 10 persoane s-au pronunțat împotrivă.
”Dumneavoastră sunteți ministru interimar al Justiției. Din practică, persoanele care dețin interimatul funcției ori în demisie nu au dreptul să participe la ședințele Consiliului. Legea Guvernului, articolul 15, aliniatul 1, stipulează foarte clar. Dacă domnul Nagacevschi participă la ședință, atunci eu nu particip”, declară Dorel Mustață.
În replică, Nagacevshi a menționat că s-a conectat la ședința CSM pentru a le aminti membrilor Consiliului faptul că e cazul să urgenteze procesul de selectare a unui judecător la Curtea Constituțională.
”Stimați colegi nu manipulați. Decizia vă aparține dvs. Eu m-am conectat la ședința de astăzi, să anunț că este nevoie de selectat un judecător la CCM. Pe mine mă interesează ca Înalta Curte să fie în componență deplină și să-și întărească capacitățile. Faptul că încercați să organizați un concurs, nu vă va scuti de critici din partea politicienilor. Deja sunt suspiciuni și acuzații că CSM tergiversează intenționat un judecător la CCM”, declară Nagacevschi în replică.
Săptămâna trecută, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a înaintat un demers către Consiliul Superior al Magistraturii prin care a solicitat grăbirea procedurii de selectare a noului judecător la Curtea Constituțională. Ministrul spune că se atestă o tergiversare nejustificată a procesului
”Se atestă o expunere politică excesivă a Curții Constituționale din cauza conflictelor instituționale dintre președintele țării și Parlament”, își argumenta solicitarea Nagacevschi.
Amintim că în concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru suplinirea unei funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris 16 candidați. Printre aceștia sunt patru avocați, este vorba despre Mihai Corj, Ion Păduraru, Angela Istrate și Procopie Zaharia.
La fel, pentru funcția de magistrat la Curtea Constituțională concurează doi magistrați de la Judecătoria Chișinău: președintele instanței Radu Țurcanu și judecătorul Gheorghe Balan.
Un alt subiect care urmează să fie examinat în ședința CSM de marți este subiectul cu privire la demersul Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul Proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.