Mâncarea nesănătoasă nu mai poate fi pusă pe rafuri în magazine. Potrivit unei decizii a Uniunii Europene, din 1 aprilie 2021 în magazine nu mai pot fi comercializate produsele cu un nivel mare de acizi grași trans. Magazinele care vând alimentele periculoase riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 6.000 euro, scrie presa de peste Prut.
Acizii grași trans se găsesc preponderent în supele la plic, sosuri, biscuiți, chipsuri sau popcorn, iar cei care le consumă riscă boli cardiovasculare, diabet, cancer sau Alzheimer.
Începând cu data de 1 aprilie 2021 se aplică noi cerinţe pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală.
Potrivit legii, într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la 100 de grame de produs.
În Romania au început deja controalele pentru a verifica aplicarea cerinţelor legislative privind conţinutul de acizi graşi trans din produsele de consum. Controalele au loc în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate.
Din păcate, deocamdată acest regulament nu este aprobat și în Republica Moldova, țara noastră nefiind membră a UE.