Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat o scrisoare Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, cu solicitarea să medieze situația creată în Republica Moldova, unde președintele țării, Maia Sandu, potrivit lui Greceanîi, încearcă să uzurpeze puterea în stat.
În scrisoare se precizează că nu există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, însă Maia Sandu insistă pe acest fapt, contrar prevederilor constituționale. Scrisoarea a fost semnată de Greceanîi pe data de 1 aprilie.
“Constatăm că în acțiunile Președintelui Republicii Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”, se arată în document.
Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Curții Constituționale să verifice dacă au fost întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea actualului Parlament.
Potrivit șefei statului, „ministerele conduse de oamenii lor nu fac nimic pentru a uşura viaţa cetăţenilor. Continuă să înflorească schemele de corupţie, au continuat să voteze legi care blochează asistenţa externă, sunt blocate chiar şi intervenţiile de urgenţă care ar veni în sprijinul oamenilor. Acest Parlament a avut posibilitatea de două ori să învestească un guvern profesionist, dedicat cauzei cetăţenilor. În ambele cazuri, Parlamentul s-a împotrivit”, a conchis Maia Sandu.
Socialiștii și acoliții lor din legislativul de la Chișinău caută metode prin care să amâne dizolvarea Parlamentului.
Iar ministrul interimar al Justiției, care provine tot din tabăra PSRM, sugerează că un eventual decret de dizolvare ar putea fi ignorat.
Luni, 29 martie, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională în vederea stabilirii circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului după ce aleșii poporului au irosit cele două tentative de învestire a unui nou guvern. Șefa statului a spus că, după aceasta, va dizolva actualul Parlament.
Declarația președintelui a generat frisoane în taberele politice din legislativ.
Deși până acum, retoric, toate partidele pledau pentru alegeri parlamentare anticipate, acum, când a mai rămas doar un pas până la dizolvare, acestea încearcă să se menţină în Parlament, sub pretextul pandemiei și cerându-i Maiei Sandu să renunțe la anticipate.
.
.
.
.
.
.