În Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile.
Pe perioada stării de urgență, autoritățile cer implicarea instituțiilor medico-sanitare private în lupta cu virusul COVID-19.
Potrivit prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, în perioada stării de urgență autoritățile pot veni cu cererea către instiuțiile medicale private de a detașa personal în lupta cu COVID-19, iar acestea trebuie să se supună necondiționat.
Totodată, conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale ori raionale, precum şi administratorii prestatorilor de servicii medicale de drept privat sînt obligaţi să asigure detaşarea tuturor lucrătorilor angajaţi către instituţiile medico-sanitară publice cu profil COVID-19, în baza demersurilor Ministerului Sănătăţii, Muncii si Protecţiei Sociale.
Salarizarea lucrătorilor medicali detaşaţi în cadrul instituţiilor medico- sanitare publice cu profil COVID-19 se va efectua pe deplin de către angajatorii de la locul de serviciu/de muncă de bază, cu achitarea integrală a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor detaşaţi, conform contractelor de muncă încheiate şi legislaţiei în vigoare.
Ministerul Sănătății, Muncii Protecției Sociale va identifica în termen de o săptămână necesarul suplimentar de servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament a infecției COVID-19 și instituțiile medico-sanitare private care le vor presta.
Pe durata stării de urgență termenele de acordare a tuturor prestațiilor sociale nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgenţă.