Moldova a rămas fără ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României. Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind ajutorul financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro, își încetează valabilitatea. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Moldova.
Politicienii de la Chișinău dau vina unii pe alții și se acuză reciproc de faptul că, Moldova a ratat cele 100 de milioane de euro din partea României.
Preşedintele ţării, Maia Sandu, acuză Guvernul Chicu de această ispravă, menționând că „mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului” şi că nici actualul Guvern în exerciţiu „nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament”.
”Vom opta pentru reluarea discuţiilor cu partea română pentru un nou program de asistenţă în speranţa că în curând vom avea un Parlament care să susţină acest program şi altele destinate oamenilor. Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăţi viaţa oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea şi modernizarea a peste 1000 de grădiniţe şi instituţii şcolare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iaşi-Chişinău şi interconectarea energetică” se spune în finalul mesajului publicat de preşedintele Maia Sandu.
De altă parte, socialiștii susțin că de vină este președintele țării, Maia Sandu, care nu a desemnat un candidat al majorității la funcția de premier, iar din acest motiv, țara noastră a rata nu doar cele 100 de milioane din partea României, ci va pierde și alte surse financiare din partea donatorilor externi.
Socialiștii mai atrag atenția asupra faptului că politica pe care o promovează Maia Sandu duce la izolarea externă a țării și la blocarea finanțării venită de peste hotare.
”Stoparea de către România a ajutorului financiar de 100 de milioane de euro din cauză că Moldova nu e în stare de atâtea luni să aibă un guvern funcțional, este doar un prim pas spre dezastru. Tot din această cauză banii nu vor veni de la FMI și nici din alte părți. Maia Sandu a izolat complet țara pe plan extern, nu mai vin nici măcar câți bani veneau înainte. Vedem cu toții încă o dată cum arată marea “schimbare”, potrivit unui declarații publicată pagina oficială a socialiștilor”, se mai arată în cuminicat.
Și fostul candidat al socialiștilor la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, a reacționat la această situație, menționând că este strigător la cer, că într-o criză atât de mare, țara noastră a rata cele 100 de milioane de euro.
”Este strigător la cer cum se gestionează lucrurile la Chișinău. Rușine pentru așa ceva. România ne oferă ajutor și proiectul PROTOCOLULUI 6 a fost trimis în noiembrie 2020 și toți de la putere nu reacționează. Cine se va face responsabil?”, susține Durleșteanu, fost ministru de finanțe.
Ministerul de Externe de la București susține că deși a întreprins toate demersurile necesare pentru prelungirea acordului din 2010, își exprimă regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia. În același timp, autoritățile de la București își exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou parteneriat.
”Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului”, se arată în comunicatul Ambasadei României.
Totodată, Ministerul de Externe de la București anunță că România va continua să ofere sprijin cetățenilor Republicii Moldova.