Starea de urgență poate fi aprobată numai dacă se oferă soluții pentru oameni, sănătate, mediul de afaceri, pentru seniori, educație, inclusiv BAC și admitere.
Aceste soluții trebuie asumate de o majoritate parlamentară și un Guvern, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu, după consultările cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu.
”Legea spune clar că Președintele sau Guvernul propun instituirea stării de urgență, însă luând în calcul că Guvernul este ciopârțit, fără putere și în demisie, o asemenea decizie trebuie să fie lansată de o instituție cu puteri depline în baza unei analize fundamentate”, a menționat Andrian Candu.
PRO MOLDOVA salută ieșirea din izolare a Președinției și începerea consultărilor. Rezultatul dialogului trebuie să fie consolidarea forțelor politice în vederea creării unei majorități largi și stabilirea unei foi de parcurs anti-criză.
”Țara trebuie guvernată și guvernată nu oricum, dar cu un program axat pe prioritățile legate de pandemie, economie, domeniul social, justiție și modificarea legislației electorale. Vom susține o persoană după ce vedem echipa, programul de guvernare și după consultații cu candidatul/candidata. Dacă va fi identificată o persoană de compromis și va fi prezentat un program fezabil anti-criză, va fi identificată o dată la care să fie organizate anticipate”, a subliniat liderul PRO MOLDOVA.
Potrivit lui, la alegeri anticipate trebuie să ajungem ordonat și în așa fel încât țara să nu sufere în această perioadă.
”Valul schimbării nu poate fi oprit, dar cum și când ajungem la această schimbare sunt întrebările la care trebuie să răspundem. Să facem acum campanie electorală înseamnă genocid. Chemăm oamenii la alegeri ca să-i trimitem apoi la terapie intensivă? Ne bucurăm că președinția a decis să meargă pe calea dialogului. Echipa PRO MOLDOVA este pregătită să ofere soluții și expertiză pentru problemele existente”, a mai spus Andrian Candu.
El a atenționat că, PRO MOLDOVA și deputații săi sunt în opoziție din 2019 și iau decizii independent de celelalte fracțiuni parlamentare, conducându-se de opinia, experiența și poziția formațiunii.