Foto: moldova.md

”Nu mai vrem morți, ajunge!” – Apelul unui fost premier, se cere anularea deciziei CNESP ce prevede reluarea orelor cu prezență fizică

Fostul premier, Pavel Filip, se arată stupefiat de hotărârea Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, care a decis că din data de 16 februarie să fie reluat procesul de studii cu prezență fizică pentru anumite categorii de elevi sau studenți.

Astfel, liderul democraților, Pavel Filip, îi cere CNESP să anuleze această hotărâre și să nu facă calcule matematice la cât pierde din punct de vedere economic Republica Moldova, ci din punct de vedere al capitalului uman.

”Matematica în COVID: Cât costă viața unui om? O săptămână de lockdown costă 1,2 miliarde de lei. Dar cât costă viața scriitorului Nicolae Dabija? Cât costă viața unui profesor, care de luni merge la școală, expus acestui virus? Cât costă viața celor 38 de oameni care au murit azi? Dar a celor 200 care au murit săptămâna asta? Dar a celor 4000 care au murit timp de 1 an? Cine îi calculează? Cât e asta în bani? Cât ne costă?”, se întreabă fostul premier.

Filip se arată revoltat de faptul că CNESP nu a luat în calcul nici măcar faptul că mulți dintre profesorii din țară sunt în etate, ceea ce reprezintă un risc sporit pentru sănătatea acestora în contextul pandemiei de coronavirus.

”Care e logica acestor decizii? Cum, în aceste circumstanțe extraordinar de grave, să ne trimitem profesorii în prima linie, când știm că mulți dintre ei sunt în vârstă, iar virusul e mai agresiv ca niciodată?”, mai adaugă Pavel Filip.

Totodată, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a făcut referire și la experiența altor țări.

”Alte țări mai dezvoltate decât noi stau în lockdown dur. Veți spune că își permit, dar la noi nu rezistă economia. Ne pasă mai mult de economie decât de oameni? Dacă economia nu rezistă, trebuie să căutăm bani, să împrumutăm, să găsim de oriunde, să le dăm oamenilor de afaceri și celor care au nevoie”, precizează liderul democraților.

Astfel, Filip ”consideră că nu trebuie să menținem economia cu prețul vieții învățătorilor noștri, dar prin ajutoare concrete pompate în economie, iar această decizie trebuie anulată, iar autoritățile să vină cu un plan de redresare a economiei și susținere a businessului. Nu mai vrem morți. Ajunge”.

Menționăm că, în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 1785 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, în urma procesării a 5102 teste. Dintre care șase sunt de import.

În total, până la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 201.909 de cazuri de COVID-19.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 4162 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 334 în stare extrem de gravă (70 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 028 de persoane, iar 18 382 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Alte 1039 de persoane au fost vindecate.

În total, 176 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Citește și: Ultimă oră! Cu 1800 de infectări zilnice, CNESP decide reluarea procesului educațional cu prezența fizică – trei scenarii

Dosar Media

Ai o noutate?