Curtea Constituțională a declarat neconstituționale legile privind reglementarea activității farmaceutice, aprobate de către majoritatea neformală PSRM – ȘOR în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020.
Cei care au sesizat CCM cu privire la această lege au fost democrații. Liderul PD, Pavel Filip a calificat decizia Înaltei Instanțe drept o victorie.
”Victorie la Curtea Constituțională. Am reușit să oprim scumpirea medicamentelor și farmaciile ambulante ale lui Șor. Magistrații au declarat astăzi modificările operate – drept neconstituționale”, reacționează Filip.
Filip a spus că au contestat în decembrie la CC „proiectele prin care Şor a primit dreptul de a-şi bate joc de viaţa şi sănătatea oamenilor, în ciuda faptului că atât Guvernul, cât şi CNA, au dat avize negative la aceste proiecte”.
”Toate pun în pericol sănătatea oamenilor şi securitatea farmaceutică a ţării şi încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii, drept consfinţit de Constituţie. Farmaciile ambulante, aşa numitele ”farmacii” sub forma de ”tonete, tarabe, tejghele, cărucioare”, fără licenţă, fără aviz sanitar, fără certificat de acreditare, sunt o invenţie electorală a lui Şor. Mă bucur că cetățenii au parte astăzi de dreptate, iar hoții – de ceea ce merită”, a conchis Filip.
Poziția Platformei ”Pentru Moldova” și a Partidului „ȘOR” în ceea ce privește hotărârea Curții Constituționale privind sesizările referitoare la activitatea farmaceutică nu a întârziat să apară.
”Am luat act de hotărârea Curții Constituționale și respectăm principiul, potrivit căruia, deciziile sale nu pot fi comentate, ci trebuie executate întocmai. În același timp, așteptăm partea motivată a acestei hotărâri, pentru a înțelege în ce constă mai exact neconstituționalitatea acestor legi”, se arată într-un comunicat al Platformei.
Totodată, ”Pentru Moldova” își exprimă, încă o dată, ”convingerea că legile respective sunt extrem de necesare, mai ales în condițiile zilei de astăzi, și insistă ca acest subiect să revină pe agenda parlamentară”, întrucât aceste modificări legislative ”au menirea de a asigura toți cetățenii Republicii Moldova cu medicamente de calitate, la prețuri rezonabile, și să le ofere acces la rețete electronice, pentru a reduce expunerea la infecții”.
”Constatăm cu regret că deputații care au contestat aceste legi la Curtea Constituțională, au reprezentat, în realitate, interesele companiilor farmaceutice, care se tem că își vor reduce veniturile. Acestor așa-numiți aleși ai poporului nu le pasă de problemele cetățenilor din sute de localități rurale care nu au farmacii și sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și procura medicamentele necesare”, mai precizează ”Pentru Moldova”.
Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și Partidul „ȘOR” consideră contestarea modificărilor respective drept lobby în favoarea companiilor farmaceutice și a unor interese personale și de grup în acest domeniu.
”Atragem atenția că asemenea legi și proceduri privind asigurarea accesului liber la medicamente sunt aplicate pe larg în multe țări, inclusiv în Europa și Statele Unite”, mai adaugă ”Pentru Moldova”
”Pentru Moldova” mai spune că mizează pe buna intenție a deputaților și speră că, de această dată, nu se vor opune adoptării acestor legi, ”vitale pentru întreaga populație”.