Peste cinci mii de persoane au imunizate în Republica Moldova, iar în urma administrării serului au fost raportate 271 de reacții adverse. Majoritatea sunt reacții medii, spun reprezentanții Ministerului Sănătăți.
Medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Laura Țurcan, menționează că, 3,6 la sută dintre cei vaccinați au raportat că au avut cel puțin un indiciu clasificat a fii reacție adversă.
”3,6 la sută dintre persoanele vaccinate au raportat reacții adverse medii. Toate evenimentele post-vaccinare au fost evaluate de către medici în teritorii, ulterior de către responsabilii Comisiei de clasificare a evenimentelor post-imunizare la nivel național”, a precizat medicul.
Specialistul spune că, din toate cele 271 de cazuri de reacții adverse, toate sunt de nivel mediu și ușoare și prezintă sensibilitate în locul imunizării, oboseală, slăbiciune, dureri de cap, dureri musculare și/sau articulare, dar și frisoane cu febră.
”Reacțiile au fost moderate. Febra de la 37 până la 38,5 grade este un lucru normal după administrarea oricărui vaccin și nu trebuie să îngrijoreze populația”, a mai spus Laura Țurcan.
În Republica Moldova a început procesul de vaccinare. Primii care sunt imunizați sunt medicii, după care urmează persoanele în etate, iar în a treia etapă va fi vaccinată populația.
Un număr de 4241 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19 sunt internați în prezent în instituțiile medico-sanitare publice, dintre care 331 în stare extrem de gravă, iar 72 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11776 de persoane, iar 18 043 sunt sub supraveghere la domiciliu.