Criza politică din Republica Moldova se adâncește. În timp ce președintele țării speră că după data de 23 martie va putea dizolva Parlamentul și provoca alegeri parlamentare anticipate, constituționaliștii îi sugerează să nu iasă din albia Constituției și spulberă acest scenariu.
Vă propunem un articol semnat de fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș:
Se vede că ”oamenii buni”, dispun și de ”juriști buni”. Probabil că lor le aparține ideea, răspândită pe rețelele de socializare, precum că după data de 23 martie 2021, președintele Republicii Moldova va putea dizolva Parlamentul în baza jurisprudenței Curții Constituționale, anterioare hotărârii din 23 februarie 2021, dar fără indicarea concretă a acestei jurisprudențe.
Doresc să comunic următoarea informație, dar nu doar pentru ”oamenii buni și juriștii buni, binevoitori, generoși, amabili, blânzi, plăcuți etc. Nu doar pentru cei ”loiali, fideli, sinceri, cinstiți etc. Nu doar pentru cei ”deștepți, ageri, isteți, iscusiți, pricepuți, inteligenți etc, nu numai pentru cei ”ascultători”, supuși, docili și alții, dar și pentru toată lumea: toți suntem egali în fața lui Dumnezeu și în fața Legii.
Toți ne naștem liberi și cu demnitate. În gospodăria lui Dumnezeu totul este în ordine. În afara gospodăriei apar ”sfinți,” care zboară prea sus și ”demoni” care, cad prea jos. Fiecare își alege calea.
Ca să nu fiu învinuit de lipsă de imparțialitate, reproduc pe deplin punctul 3 din Hotărârea Curții Constituționale nr. 30 din 01.10.2013 pentru interpretarea art.85 alin./1/ și /2/ din Constituția Republicii Moldova.
”În sensul alineatelor /1/ și /2/ ale art.85 din Constituție: dreptul președintelui Republicii Moldova de a dizolva Parlamentul în cazul neacceptării votului de încredere la formarea Guvernului intervine după expirarea a 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a cel puțin două solicitări de investitură până la expirarea termenului de 3 luni. Deci, după expirarea termenului de 3 luni, președintele Republicii Moldova este obligat să dizolve Parlamentul dacă a eșuat formarea Guvernului, inclusiv dacă nu s-a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului”.
La timpul său, Cezare Beccaria afirma următoarele: ”Mai puțin periculos este respectarea strictă a buchiei legii, decât interpretarea eronată a acesteia”.
În iunie 2019, Curtea Constituțională, in corpore, a plecat în demisie, după ce judecătorii ei au scris o pagină neagră în istoria sa, interpretând eronat termenul de 3 luni, explicându-l ca 90 de zile, care a adus Republica Moldova în pragul unui război civil. No comment!
Articol de Victor Pușcaș, fost președinte al CCM.