Sute de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V așteaptă să primească autorizația de import ca să poată fi introdus în Republica Moldova, pentru a fi administrat doar prin intermediul unor instituții medicale private și doar contra plată, susține consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco.
Anume acesta, spune ea, ar fi motivul pentru care serul anti-COVID rusesc a fost înregistrat de Agenția Medicamentului, în paralel cu vaccinurile occidentale Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, iar acum unii deputați au lansat o campanie de dezinformare împotriva donației oferite de România.
Ala Nemerenco a menționat că „anumite posturi TV și platforme lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că medicii refuză să se vaccineze”.
”Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează. Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații”, a declarat consiliera într-o postare pe Facebook.
Totodată, Nemerenco se arată deranjată că guvernul condus de Ion Chicu nu a făcut nimic pentru a aduce vaccin în Republica Moldova.
”În timp ce au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a scris Nemerenco pe pagina sa de Facebook.
Amintim că luni, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință de lucru.
Pe agenda de discuții a fost situația alarmantă privind răspândirea pandemiei COVID-19.
Președintele Parlamentului a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor.
La rândul său, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a raportat că această solicitare va fi examinată de urgență, urmând să fie inițiată procedura de achiziție publică pentru procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistenta medicala, precum si fondul de rezerva al Guvernului.