Ftoto:moldova-suverana

FLASH// Greceanîi a solicitat Guvernului să găsească bani pentru a cumpăra un milion de vaccinuri – Ar fi vorba despre cele rusești Sputnik-V

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință de lucru, imediat după ce a revenit din Federația Rusă.

Potrivit informațiilor din cadrul Guvernului, Greceanîi a cerut ca Executivul să găsească de urgență bani pentru a cumpăra un milion de vaccinuri rusești Sputnik – V

La rândul său, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a raportat că această solicitare va fi examinată de urgență, urmând să fie inițiată procedura de achiziție publică pentru  procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistenta medicala, precum si fondul de rezerva al Guvernului.

La întrevedere au participat Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, și primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, dar și toți membrii cabinetului de miniștri în exercițiu.

Dacă va fi procurat vaccin din banii care sunt în fondul de rezervă al Guvernului, atunci anticipatele se amână, întrucât forțele de dreapta mizează pe faptul că un eventual scrutin anticipat să fie organizat din fondul de rezervă al Guvernului. Respectiv, bani pentru anticipate nu vor fi.

La 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) din Republica Moldova a autorizat vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și vaccinul Gam-COVID-Vac, vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik-V).

Marți, 2 martie, începe prima etapă de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Campania de vaccinare începe după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin au fost distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și va fi lansată prima etapă a campaniei de vaccinare.

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

Dosar Media

Ai o noutate?