PSRM ignoră decizia CCM și încearcă pe altă cale:”Un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor”.
PSRM pregătește un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta președintele socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat după ședința grupului de lucru în chestiunea legată de elaborarea proiectului.
La ședință a participat Elena Beleacova, directorul Agenției Relații Interetnice, copreședintele Consiliului Coordonator al Organizațiilor Etnoculturale, precum și deputați PSRM.
„În cadrul ședinței am constatat necesitatea organizării în comisiile parlamentare a unor audieri publice privind noul proiect de lege, înainte ca acesta să fie transmis spre examinare în plenul Parlamentului”, a anunțat Igor Dodon.
La sfârșitul lui 2020, Parlamentul a votat legea cu privire la funcționarea limbilor, dar aceasta a fost anulată de Curtea Constituțională (CC).
Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. CCM a admis sesizările depuse de Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.
Curtea a utilizat datele statistice colectate la Recensământul populației din 2014 referitoare la structura populației după limba maternă și cele referitoare la structura populației după limba maternă în profil teritorial. Curtea a reținut că obligația impusă statului prin articolul 13 alin. (2) din Constituție de a recunoaște și proteja dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea altor limbi vorbite pe teritoriul țării are în vedere limbile materne ale cetățenilor ei, nu limbile vorbite de obicei de cetățeni.
Președintele CCM, Domnica Manole declară că, potrivit datelor oficiale, 77,86% din cetățenii Moldove vorbesc limba română, care include termenul „moldovenească”.
”Pornind de la premisa că glotonimul „română” include termenul „moldovenească”, în Republica Moldova limba română este limba maternă a 2 184 065 de cetățeni. În date procentuale, limba maternă a cel puțin 77,86 % din cetățenii Republicii Moldova este limba română. Limba rusă este limba maternă a cel puțin 9,39 % din cetățenii Republicii Moldova, limba găgăuză este limba maternă a cel puțin 4,08 % din cetățeni, limba ucraineană este limba maternă a cel puțin 3,82 % din cetățeni, iar limba bulgară este limba maternă a cel puțin 1,48 % din cetățeni”, a precizat președintele CCM, Domnica Manole.
Așadar, potrivit datelor privind structura populației după limba maternă obținute la Recensământul din 2014, dintr-un total al populației de 2 804 801 de cetățeni, dintre care 2 723 315 au declarat care este limba lor maternă, 1 544 726 au ca limbă maternă moldoveneasca, 639 339 – româna, 107 252 – ucraineana, 263 523 – rusa, 114 532 – găgăuza, 41 756 – bulgara, 7 574 – romani și 4613 – alte limbi.
Deputații Partidului Socialiștilor susțin că vor înregistra în Parlament repetat proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, însă într-o nouă redacție, anunță Igor Dodon.
După ce legea a fost declarată neconstituțională, socialiștii declară că vor urma reacții dure. Săptămâna viitoare, în fața Curții Constituționale va fi organizată o acțiune de protest
Curtea Constituțională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost adoptat pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputații din Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor.
În hotărârea Curții se menționează că menționarea limbii ruse are, în Constituție, un caracter exemplificativ și nu îi conferă limbii ruse, în Republica Moldova, un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul țării – ucraineană, găgăuză, bulgară, romani etc.