Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” cer convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate, ca să discute despre scumpirea carburanților. Solicitarea a fost prezentată de deputatul Sergiu Sîrbu, într-un briefing de presă, la Parlament.
El a menționat că, în actualele condiții, este necesară revenirea la practica stabilirii, de către ANRE, o dată la două săptămâni, a prețurilor plafon pentru carburanți. Sârbu însă nu a anunțat înregistrarea unui proiect de lege în acest sens, care ar rezolva pe bune această problemă. Președintele țării, Maia Sandu, a anunțat ieri, că va fi convocat CSS pe marginea acestui subiect, însă a menționat că decizia finală o ia Parlamentul și nu președintele.
În context, deputatul i-a cerut președintelui Maia Sandu să convoace de urgență Consiliul Suprem de Securitate.
„În condițiile în care nu avem astăzi un guvern cu atribuții depline, îi cerem președintelui Maia Sandu să convoace de urgență Consiliul Suprem de Securitate, la care să discute, în primul rând, subiectul stabilirii prețurilor la produsele petroliere. Pentru că, după cum am spus, este amenințată direct securitatea statului. Să invite în fața acestui înalt for pe toți reprezentanții instituțiilor responsabile, cum sunt membrii Guvernului, conducerea ANRE și cea a Consiliului Concurenților, care să vină cu un raport amănunțit asupra situației create și să prezinte de urgență soluții pentru ieftinirea carburanților. De asemenea, cerem să fie efectuat un control amănunțit pe piața petrolieră, iar dacă se va descoperi că cineva profită de situație pentru a se îmbogăți să fie aspru pedepsit”, mai adaugă Sîrbu.
Asta deși, Președintele Maia Sandu a precizat că majorările la carburanți sunt inacceptabile, iar acest subiect va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), însă de fapt, decizia e la Parlament. Șefa statului spune că managementul la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) este prost, chiar dacă acolo se ridică cele mai mari salarii din domeniul public. Declarațiile au fost făcute joi, 18 februarie, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
„Aceste scumpiri în lanț sunt inacceptabile. Modul în care se creează prețurile este total netransparent. Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, ca să fie totuși o transparență și o corectitudine a formării prețurilor avem cel puțin două instituții: Consiliul Concurenței și ANRE. Ambele instituții sunt subordonate Parlamentului, nu Președinției. În acest sens, întreb ce a făcut Parlamentul ca să pună în discuție și ca să ia măsuri”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a menționat că la ANRE sunt cele mai mari salarii din domeniul public, iar la Parlament „nu se găsește interes ca să se ia măsuri privind prețurile carburanților”.
Potrivit lui Sîrbu, criza economică, amplificată de criza sanitară și cea politică, capătă proporții îngrijorătoare, iar Republica Moldova se îndreaptă către o criză umanitară.
„Scumpirea periodică a carburanților, a patra deja în acest an, va avea efecte devastatoare, pentru că va genera, inevitabil, și alte scumpiri în lanț, inclusiv la produsele de bază. Câteva ramuri vitale ale economiei sunt extrem de afectate, mai ales că, pe lângă aceste scumpiri, au fost impuse noi restricții pe fundalul pandemiei, care împiedică sau limitează activitatea agenților economici”, a menționat deputatul.
Sergiu Sîrbu a mai adăugat că, în această situație complicată, este necesară revenirea la vechea practică, care prevede stabilirea de către ANRE, o dată la două săptămâni, a unor prețuri plafon.
Precizăm că, de la începutul anului, prețul carburanților s-a majorat în patru rânduri. Ultimele două scumpiri au fost operate în această săptămână.