Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi într-o ședință factorii de decizie de la mai multe instituții responsabile de ajutorarea oamenilor și a sectorului economic în contextul crizei social-economice provocate de pandemia Covid-19. În cadrul discuțiilor, la care a participat și Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, șefa statului a cerut informații despre măsurile întreprinse pentru a-i susține pe cei care au rămas fără venituri ca urmare a pierderii locurilor de muncă, despre mecanismele de suport pentru IMM-uri, precum și despre acțiunile planificate în acest sens pentru anul în curs.
Maia Sandu i-a atenționat pe reprezentanții ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, ai CNAS, ANAFM și ODIMM că, potrivit estimărilor recente, în anul 2020 zeci de mii de cetățeni ai țării noastre au ajuns sub pragul sărăciei din cauza pandemiei. La fel, anul 2020 a pus în dificultate mii de Întreprinderi Mici și Mijlocii, care au fost nevoite să-și diminueze activitatea, respectiv numărul de angajați, ori chiar să se închidă.
„În lipsa unui guvern cu împuterniciri depline, este de datoria acestor instituții să identifice soluții ca să vină în ajutorul oamenilor și al businessului mic și mijlociu”, a declarat în cadrul ședinței Președintele Republicii Moldova.
Șefa statului le-a cerut participanților să elaboreze urgent mecanisme ce ar simplifica procedurile de obținere a ajutorului de șomaj, a altor forme de asistență, astfel încât acestea să ajungă la cât mai mulți dintre cei aflați în dificultate. De asemenea, s-a discutat despre punerea în aplicare cât mai rapidă a mecanismului de subvenționare a întreprinderilor care angajează persoane cu dizabilități, tineri, oameni care și-au pierdut locul de muncă acasă sau în străinătate din cauza pandemiei.