Membrii numiți ai Consiliului Suprem de Securitate (CSS) vor fi obligați să cunoască limba română și să aibă o reputație ireproșabilă. Prevederile se regăsesc într-un decret de modificare a regulamentului CSS, semnat de președintele țării, Maia Sandu, și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Documentul vine să modifice un Decret mai vechi, emis de fostul președinte Petru Lucinschi, încă în anul 1997.
Noul act semnat de președintele țării stabilește criterii mai exacte cu privire la persoanele care pot fi numite în calitate de membri ai Consiliului Suprem de Securitate.
Astfel sintagma „cu funcții de răspundere” a fost substituită cu textul: „care întrunesc următoarele condiții: deține cetățenia R. Moldova, cunoaște limba română, nu are antecedente penale nestinse și se bucură de o reputație ireproșabilă”.
Menționăm că din componența CSS fac parte, din oficiu, președintele Parlamentului, prim-ministrul, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, ministrul apărării, ministrul afacerilor interne, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, procurorul general și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.
Totuși președintele Republicii Moldova poate numi în calitate de membri ai CSS și alte persoane cu funcții de răspundere.
Lista membrilor Consiliului Suprem de Securitate:
Actualmente, comisia securitate națională și ordine publică este condusă de către deputatul grupului ”Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu, grup din care face și partidul ȘOR.
Ministrul de Interne este Pavel Voicu, afiliat PSRM.
Președintele Parlamentului este Zinaida Greceanîi, deputat PSRM.
Premierul interimar este Aureliu Ciocoi, ministru de Externe în Guvernul lui Ion Chicu.
Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova este Alexandr Esaulenco.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.