Pavel Voicu reacționează la somațiile unor deputați de a demite șeful adjunct al Poliției de Frontieră

  1. Numirea lui Petru Corduneanu în funcțiile de șef adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne și ulterior, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne, a fost realizată în strictă conformitate cu legea și fără nici o abatere de la procedurile legale. Este reacția ministrului de Interne, Pavel Voicu.

    ”Vă comunic despre faptul că, interdicțiile (Guvernului al cărui mandat a încetat) stabilite la art.15 alin.(2) lit. e) din Legea nr.136/2017 se aplică în modul corespunzător miniștrilor doar pentru votul exprimat în cadrul ședințelor Guvernului în legătură cu numirea sau eliberarea din funcție a persoanelor cu funcții de demnitate publică sau a funcționarilor publici din cadrul instituțiilor indicate în mod exhaustiv la art.7 lit. i) din aceeași Lege, inclusiv pentru numirea sau eliberarea din funcție a conducătorilor și adjuncților conducătorului autorităților administrative centrale subordonate Guvernului”, afirmă Voicu.

    Întru susținerea tezelor se menționează, Voicu spune că odată cu adoptarea Legii nr.136/2017 cu privire la Guvern, puterea legislativă a delimitat clar atribuțiile Guvernului/Guvernului al cărui mandat a încetat, inclusiv a Prim-ministrului, prim-viceprim-ministrului, viceprim-miniștrilor și miniștrilor acordate pentru adoptarea deciziilor colegiale de funcțiile și atribuțiile ministrului încredințate pentru realizarea mandatului său.

    ”Relevante la caz sunt prevederile art.25 alin.(3) din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern care stabilesc expres că, în realizarea mandatului său, ministrul conduce ministerul care îi este încredințat la acordarea votului de încredere, determină obiectivele și direcțiile strategice în domeniile de activitate ale ministerului în conformitate cu programul de activitate al Guvernului, reprezintă ministerul în relațiile cu alte autorități publice, persoane fizice și persoane juridice de drept public și de drept privat din țară și din străinătate,  exercită și alte funcții și atribuții care decurg din prevederile prezentei legi și ale cadrului normativ”, menționează ministrul de Interne.

    Voicu mai adugă că, potrivit art.14 alin.(1) din Legea nr.288/2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ocuparea funcțiilor publice cu statut special, vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se realizează prin concurs, promovare, transfer, detașare și asigurarea interimatului funcției.

    În acest sens, reieșind din faptul că actele administrative individuale favorabile au fost emise cu respectarea procedurii, competenței și cerințelor impuse de legislație, Ministerul Afacerilor Interne constată că la moment, premise de nulitate sau revocare a acestora nu există.

     

Dosar Media

Ai o noutate?