Igor Dodon susține că săptămâna viitoare vorbitorii de limbă rusă vor organiza proteste în masă în mai multe localități din RM, iar PSRM va înregistra un alt proiect pentru a apăra statutul limbii ruse.
„Posibil ca săptămâna viitoare vor avea loc proteste în masă în mai multe localități din RM care vor ajunge în capitală. Noi nu vom ceda, PSRM va înregistra un nou proiect, să vedem dacă Maia Sandu îl va accepta. Când are nevoie de voturi, vorbește și în franceză, ucraineană, și în găgăuză. Vom avea proteste”, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa „Președintele răspunde”.
Amintim că ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. CCM a admis sesizările depuse de Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.
Președintele CCM, Domnica Manole, a menționat că judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată, iar restul judecătorilor constituționali au susținut ideea neconstituționalității legii votate de către alianța PSRM-ȘOR.
După pronunțarea deciziei, reacțiile nu au întârziat să apară. Unora, hotărârea le-a provocat euforie, iar alții s-au arătat revoltați.
Astfel, Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate hotărârea Curții Constituționale.
”Considerăm că această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării”, se arată într-un comunicat al formațiunii.
Totodată, PSRM intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. În același timp, necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă. Domeniul de aplicare al competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să poartă un caracter de recomandare, consideră socialiștii.
Liderul Partidului Pro Moldova, Andrian Candu nu a ezitat să vină cu reacție și a salutat decizia de astăzi a Înaltei Instanțe.
”Salut decizia Curții Constituționale care a pus punct disputelor sterile despre limbă, declanșate din iresponsabilitatea unor politicieni. Limba nu este un instrument de luptă politică. Trebuie să sancționăm, prin atitudinea și voturile noastre, politicienii care încă mai cred că ne pot manipula și face să uităm de mizeria din țară, punându-ne pe baricade sau în situația de a ne apăra limba și cultura. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să–și respecte cultura, neamul și limba. Învățând aceasta vom învăța să ne respectăm unul pe altul, poporul și țara în care locuim”, scrie Candu.
Unul dintre semnatarii sesizării la Curtea Constituțională, Octavian Țîcu, lider al Partidului Unității Naționale, a comentat scurt decizia CCM.
”Ne-am apărat limba română – veşmântul firesc al identității noastre”, a comentat scurt Țîcu.
Și liderul Democraților, Pavel Filip, a reacționat la decizia de astăzi, menționând că este o victorie a cetățenilor noștri, iar hotărârea Curții Constituționale ”sancționează, de fapt, politicienii care încearcă să provoace haos”.
”Cetățenii obțin astăzi o nouă victorie împotriva regimului Dodon-Șor: Curtea Constituțională anulează legea privind statutul limbii ruse, declarând-o neconstituțională. După dezmățul provocat de Dodon și Șor anul trecut, a fost anulat cel puțin unul dintre proiectele lor populiste. Decizia de astăzi îi sancționează, de fapt, pe politicienii care intenționat vor să provoace haos și dezbinare în societate, fără să le pese de consecințe”, declară liderul democraților Pavel Filip.
Un alt semnatar al sesizării depuse la Curtea Constituțională este deputatul PPDA, Dinu Plângău, care afirmă că cetățenii nu ar trebui să fie dezbinați și să cadă pradă intereselor de partid ale unor politicieni.
”Chem toți cetățenii la calm. Rămâne să ne consolidăm ca societate, indiferent de limbile pe care le vorbim. Cu toții vrem să trăim bine, iar asta trebuie să ne unească. A fost un proiect politic al PSRM care avea drept scop să confrunte societate”, declară deputatul PPDA, Dinu Plângău.
Așadar, potrivit datelor privind structura populației după limba maternă obținute la Recensământul din 2014, dintr-un total al populației de 2 804 801 de cetățeni, dintre care 2 723 315 au declarat care este limba lor maternă, 1 544 726 au ca limbă maternă moldoveneasca, 639 339 – româna, 107 252 – ucraineana, 263 523 – rusa, 114 532 – găgăuza, 41 756 – bulgara, 7 574 – romani și 4613 – alte limbi.
Pornind de la premisa că glotonimul „română” include termenul „moldovenească”, în Republica Moldova limba română este limba maternă a 2 184 065 de cetățeni. În date procentuale, limba maternă a cel puțin 77,86 % din cetățenii Republicii Moldova este limba română. Limba rusă este limba maternă a cel puțin 9,39 % din cetățenii Republicii Moldova, limba găgăuză este limba maternă a cel puțin 4,08 % din cetățeni, limba ucraineană este limba maternă a cel puțin 3,82 % din cetățeni, iar limba bulgară este limba maternă a cel puțin 1,48 % din cetățeni.