CCM a anulat o nouă lege votată de alianța Șor-Dodon
Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. CCM a admis sesizările depuse de Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.
Președintele CCM, Domnica Manole, a menționat că judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată.
Amintim că, proiectul de lege, elaborat de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, ”reitera garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.
Astfel, documentul elaborat de socialiști prevedea că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului.
Tot aici, autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.
Proiectul de lege mai prevedea că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea. Pentru actele prezentate în alte limbi, se anexează traducerea în limba de stat.
În document mai era stipulat că, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi conform legislației în vigoare.
Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova sunt cei care au contestat Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Între timp, în fața Înaltei Curți mai mulți oameni protestează. Unii cer anularea legii, iar alții o susțin.
În timpul ședinței CCM, Octavian Țîcu a menționat că este inadmisibil ”ca absolvenții instituțiilor de învățământ cu predare în limba română să fie obligați să scrie și să vorbească în limba rusă, ei nici măcar nu o cunosc.”
Octavian Țîcu menționează că trebuie să pornim de la premisa ca ”de exemplu, un găgăuz sau un bulgar să poată vorbi limba de stat”. Întrebat de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, dacă este Republica Moldova pregătită să renunțe la utilizarea limbii ruse, Octavian Țîcu a menționat că ”trebuie să fie voință politică” și totul s-ar putea rezolva.
”Acest proiect de lege a fost supt din deget (…) există un cadru constituțional care trebuie respectat. Limba română este o limbă care ne dă nouă aceste justificativ de independență (…) minoritățile etnice trebuie îndrumate să cunoască limba de stat,” spune deputatul.
Citește și: LIVE//Briefing de presă susținut de Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole