Foto: ipn.md

”Istoria se repetă” – Nagacevschi anticipează un nou eșec al alianței ȘOR-Dodon la CCM și acuză semnatarii

Mâine, Curtea Constituțională se va întruni în ședință pentru a examina sesizarea deputaților Dinu Plângău și Octavan Țîcu cu privire la constituţionalitatea Legii privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Se pare că, socialiștii se așteaptă la un nou eșec la CCM și au venit anticipat, prin intermediul ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, afiliat PSRM, să vorbească despre așa numitele efecte negative ale unei decizii nefavorabile alianței neoficiale Șor-Dodon.

„Joi va avea loc şedinţa Curţii Constituţionale pentru examinarea constituţionalităţii Legii privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Printre autorii sesizărilor sunt domnii deputaţi Dinu Plîngău (PPDA) şi Octavian Ţîcu. Am studiat atent aceste sesizări. Ceea ce am constatat, este faptul că domnii deputaţi chiar cred că prin atacarea limbii ruse îşi vor creşte ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii ce au crezut aşa. Istoria se repetă. Stimaţi deputaţi, câştigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveţi precedente suficiente. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceţi tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Sunt convins că tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice nu au nici o şansă şi se vor finaliza cu un eşec lamentabil. Le amintesc deputaților că atunci când merg în Taraclia sau Găgăuzia, vorbesc cu oamenii în limba rusă ”, a declarat Nagacevschi.

În replică, deputatul PPDA, Dinu Plângău, i-a sugerat lui Fadei Nagacevschi să se pregătească bine pentru ședința CCM de mâine.

”Îi sugerez domnului ministru să se pregătească foarte bine de procesul de mâine. Anume acolo, la Curtea Constituțională, atât dumnealui, cât și autorii din partea PSRM să demonstreze cu argumente juridice că-s cei mai tari. Eu voi veni foarte pregătit și le voi demonstra că nu au dreptate, fără a ține cont de agonia emoțională de astăzi”, a reaționat Plâmgău, autor al sesizării depuse la CCM.

Conform anunțului, la 21 ianuarie, începând cu ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale pe marginea sesizărilor nr. 207a/2020 și nr. 213a/2020.

Proiectul de lege, elaborat de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, menționează că se „reiterează garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.

Astfel, documentul elaborat de socialiști prevedea că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului.

Tot aici, autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.

Proiectul de lege mai prevedea că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea. Pentru actele prezentate în alte limbi, se anexează traducerea în limba de stat.

În document mai era stipulat că, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi conform legislației în vigoare.

Dosar Media

Ai o noutate?