În anul 2020, au fost înregistrate în Parlament, peste 500 de inițiative legislative. Din totalul inițiativelor, peste 330 au fost semnate de fracțiunile parlamentare.
În acest sens, cei mai activi au fost deputații din fracțiunea socialiștilor. Cel puțin asta arată datele publicate de direcția comunicare a legislativului.
Mai exact, în anul 2020, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a înregistrat 84 de proiecte legislative. Pe a locul doi se află fracțiunea Platformei DA, deputații au avut 80 de proiecte, pe locul trei sunt deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu 58 de inițiative legislative.
Pe următoarea poziție se află grupul parlamentar PRO MOLDOVA, care a înaintat 34 de proiecte. Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova a înregistrat 26 de inițiative, iar fracțiunea Partidului ȘOR – 23. Deputații independenți sau cei neafiliați au elaborat în total nouă proiecte.
În temeiul art.73 din Constituţie, dreptul de iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.
Din totalul inițiativelor înregistrate, 144 au fost înaintate de deputați în mod individual, arată datele analizei statistice.
Cele mai multe proiecte, 23 la număr, a prezentat deputatul PSRM, Vasile Bolea, urmat de deputații Platformei DA, Igor Munteanu, cu 13 proiecte, Alexandru Slusari și Liviu Vovc – cu câte 11 inițiative.
Pe parcursul anului trecut, deputații au avut 140 de luări de cuvânt pe marginea proiectelor de acte legislative și 24 de declarații. Cele mai multe luări de cuvânt în plen au avut deputații fracțiunii PAS, 51 la număr.