În primele șase zile ale anului 2021, adică imediat după plecare fostului premier Ion Chicu în demise, Ministerul Finanțelor deja s-a împrumutat de pe piața internă, adică de la băncile comerciale, cu peste 703 milioane de lei. Declarația îi aparține vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari.
„MF s-a împrumutat cu peste 703 milioane de lei în primele șase zile ale anului 2021. Pentru comparație , în perioada similară al anului trecut, suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de 9 ori mai puțin. Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendința proastă pentru economia națională”, menționează deputatul PPDA.
Alexandru Slusari mai afirmă că, lipsa acordurilor internaționale semnate de Guvern ai favorizat împrumuturile pe intern, care sunt mult mai scumpe decât cele oferite de partenerii de dezvoltare. Mai ales că, împrumuturile externe vin la pachet cu alți bani pe care Republica Moldova nu este nevoită să-i întoarcă.
„Lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi și credite ieftine până la 1 % anual, provoacă o împovărare mai mare a statului la dobânzile de 4-5,5, % cu riscul creșterii acestora în condițiile lipsei alternativei pentru o perioadă îndelungată a crizei politice”, adaugă Slusari.
Totodată, parlamentarul menționează că, dependența statului de sectorul bancar, reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business.
La scurt timp, fostul premier, Ion Chicu a venit cu o reacție la declarațiile deputatului.
”Rog colegii de la Ministerul Finanțelor să-l invite pe „tractorist” („terorist intern”, în limba liberală modernă) și să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților. Poate va înțelege măcar ce-i mai simplu – deosebirea dintre plasare a VMS și finanțare netă pe parcursul unei perioade”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de facebook.
Totodată, fostul premier a menționat că Ministerul Finanțelor a plasat la prima licitație a Valorilor Mobiliare de Stat (VMS), programată în acest an, un volum echivalent cu circa 703 milioane de lei la rate mai mici, chiar decât în 2020 (…) Rata la prima licitație din acest an a fost de 3,38%, chiar dacă începând cu 1 ianuarie 2021 veniturile din operațiunile cu VMS se impozitează de stat!
Ion Chicu spune că plasarea și răscumpărarea VMS este o practică normală a Ministerului Finanțelor din toate țările. Acesta a venit cu o replică tăioasă în adresa deputatului Alexandru Slusari.
”Nu cred că în lumea întreagă se mai găsește vreun cretin ajuns vice-președinte de Parlament, să manipuleze cu volumul plasamentului, fără a specifica și finanțarea netă. Dincolo de manipulare, ceea ce face el mai înseamnă și diversiune economică împotriva statului, or acțiunile sale pot provoca creșterea ratelor dobânzilor, cu pierderi colosale pentru buget. Nu cred că acest individ își va asuma responsabilitatea pentru eventuale pierderi bugetare”, a adăugat Chicu.