Mai mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au fost zăriți în seara de duminică, 13 noiembrie curent, adunându-se la Președinția Republicii Moldova. Se întâmplă după ce Jason Jay Smart, cunoscut de altfel în spațiul public, într-o postare publicată duminică, 13 noiembrie curent, pe contul său de Twitter.
„Vești grozave care vin din #Moldova. Dorin #Recean (@receand) urmează să devină prim-ministru. Dorin consiliază în prezent președinta Maia Sandu și este secretar al Consiliului de Securitate. La fel ca Maia, Dorin susține puternic NATO, UE și Ucraina. De asemenea, este pur și simplu un tip cu adevărat drăguț”, a scris Jason Jay Smart.
Cine este Dorin Recean
Dorin Recean (n. 17 martie 1974, Dondușeni) este consilier prezidențial pe lângă Președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate și deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, începând cu 7 februarie 2022.
Biografie
Copilărie și studii
Dorin Recean s-a născut în Dondușeni, RSS Moldovenească (astăzi Republica Moldova), la data de 17 martie 1974. În 1996 a absolvit Academia de Științe Economice din Moldova, fiind licențiat în drept în managementul afacerilor internaționale. Apoi a obținut o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport în 2000
Carieră
El a fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova din data de 24 iulie 2012 până la 10 decembrie 2014, după ce l-a înlocuit pe Alexei Roibu (2011 – 2012), devenind primul ministru de Interne civil din Republica Moldova. Anterior, a fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.
A fost primul politician care a vorbit despre dosarul de la Interpol pe numele lui Vladimir Plahotniuc, în ceea ce privește cazul „Pădurea Domnească”, soldat cu demisia guvernului Filat în martie 2014.
Recean a fost lector al Academiei de Științe Economice, pe care chiar el a urmat-o, până în 2007. Între 2000 și 2012 a predat și la Universitatea Internațională Newport, din Chișinău.
În 2010, a fost numit în funcția de viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare al regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
În iulie 2012, a fost numit ministru de interne în guvernul condus de Vlad Filat. La 31 mai 2013, după căderea guvernului Filat, Dorin Recean a rămas ministru de interne și în noul guvern condus de Iurie Leancă.
După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică și și-a deschis o afacere.
În februarie 2022, el a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. În timpul escaladării tensiunilor din Transnistria în timpul războiului din Ucraina, Recean a discutat la Varnița cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.
Revenirea sa în politică în februarie 2022 a fost comentată de anumiți actori politici, aceștia spunând că s-a încercat testarea populației, acestuia urmând să i se ofere o funcție mult mai înaltă în stat. Numele său a fost speculat ca un posibil șef al SIS-ului, fapt care nu s-a întâmplat. De multe ori, numele său a fost vehiculat ca o variantă de prim-ministru al Republicii Moldova.
A fost nominalizat (și apoi a câștigat nominalizarea) printre cei cinci oameni publici din Republica Moldova propuși la premiul Om de Cuvânt. Premiul a fost instituit de Editura Cartier ca o recunoaștere publică a unui om de cuvânt.
„Premiul se acordă unui om de cuvânt. Care se ține de cuvânt, care promovează cărțile, care participă la evenimentele Librăriilor Cartier în calitate de invitat sau oaspete, cumpără cărți din Librăriile Cartier, știe ce cărți cumpără, știe greutatea cuvântului, știe când, cum și unde să-l spună.”
Viață personală
Dorin Recean este căsătorit și are doi copii.
Controverse
În calitate de ministru al afacerilor interne, Dorin Recean a avut o convorbire telefonică cu Nicolae Vicol, șef al Serviciului Fiscal de Stat. În înregistrare, ministrul de interne îi dădea indicații șefului FISC-ului, spunându-i la un moment dat „dă-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete”, referindu-se la o altă persoană. Recean a recunoscut că este vorba doar despre un fragment dintr-o discuție mai largă, acuzându-l pe Plahotniuc că a comandat înregistrarea, și s-a apărat spunând că oprea un abuz și nu a înjura