14 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului – sărbătorim Hramul Chișinăului
Biserica Ortodoxă din Moldova, care se conduce de calendarul pe stil vechi, sărbătorește pe 14 octombrie Acoperământul Maicii Domnului. Este zi de hram pentru capitala Chișinău, dar și pentru numeroase alte localități.
Creștinii o roagă pe Maica Domnului: „Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre” (din Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului).
Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare ce datează din timpul domniei împăratului Leon cel Înţelept (886-911), potrivit sinaxarelor. A fost instituită în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.
Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu” din cartierul Vlaherne se oficia Slujba Privegherii. Spre dimineaţă, fiind o zi de 1 octombrie în calendarul de atunci, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul şi pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alţi sfinţi şi îngeri.
Acoperindu-i pe credincioşi cu cinstitul ei omofor, Maica Domnului se ruga astfel: „Împărat ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te laudă şi cheamă numele Tău şi unde se face pomenirea numelui meu sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeşte-le, Doamne, rugăciunile şi făgăduinţele şi-i scapă de toate nevoile şi răutăţile”.
Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului (Pocrovul) a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate. Ulterior, sărbătoarea a fost preluată și de români – la început era prăznuită mai mult în mănăstiri, după care a devenit tot mai populară.