Foto: Profimedia Images

1215 cazuri noi de infectare cu COVID-19, adică în jur de 48 la sută din teste efectuate sunt pozitive

Alte 1215 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, în urma efectuării a 2858 de teste, dintre care primar – 2523 şi repetat – 335.

Din numărul total de cazuri, 9 cazuri sunt de import (Germania-2, Israel-2, Ucraina-2, Italia-1, România-1, Turcia-1).

Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 99 633 cazuri.

Din numărul total de cazuri, 80 sunt lucrători medicali: medici- 34, asistenți medicali-34, personal auxiliar-12.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3446 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 245 în stare extrem de gravă (43 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 1453 persoane au fost tratate și externate. În total, 82 335 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 4892 persoane, iar 27 622  sunt sub supraveghere la domiciliu.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat în cadrul unui briefing de presă că e timpul să recunoaștem că situația pandemică din țară este una gravă, iar Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent. Liderul democraților a menționat că vorbește abia acum despre aceste lucruri, întrucât a așteptat să treacă prezidențialele și a sperat că Guvernul se va pune pe treabă, lăsând politica la o parte.

”A venit timpul să recunoaștem. Suntem într-o criză fără precedent. Cifrele nu mint. Aproape 50 la sută din testele efectuate sunt pozitive. Acest lucru este grav. 28 de mii de cazuri pozitive la un milion de populație. Autoritățile au lăsat mâinile în jos și ne anunță că nu mai sunt paturi libere. Cerem sancționarea tuturor demnitarilor care nu au respectat măsurile impuse tot de ei”, declară Pavel Filip.

În acest context, Filip a venit cu trei soluții, pe care le consideră urgente, dar și care ar ajuta la combaterea pandemiei. Astfel, liderul PD solicită Guvernului să elaboreze o listăm clară de restricții care să fie înțelese de toată lumea, să purceadă la testarea oamenilor cu ajutorul testelor rapidă, costul cărora este de 100 de lei, dar și respectarea legii.

Situația pandemică din țară se agravează. Numărul cazurilor noi de COVID-19 crește în fiecare zi, iar în spitalele din municipiul Chișinău nu mai sunt locuri libere.De la începutul pandemiei, aproximativ 100 de mii de persoane s-au îmbolnăvit, iar peste 2000 – au decedat ca urmarea a complicațiilor provocate de COVID-19.

Dosar Media

Ai o noutate?