Academia de Științe a Moldovei a găzduit Conferința științifico-practică „Anomaliile congenitale și afecțiunile chirurgicale la copii. Probleme. Perspective”, consacrată aniversării a 110-a de la nașterea acad. Natalia Gheorghiu. Conferința a fost organizată sub auspiciile Academiei de Științe a Moldovei, Ministerului Sănătății, Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Institutului Mamei și Copilului, Centrul Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu”. Aceasta a reunit chirurgi, chirurgi-pediatri, cercetători științifici, medici pediatri, doctoranzi, rezidenți, studenți, directori ai instituțiilor medicale, savanți și medici din România, Ucraina și Rusia. scrie asm.md
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu a declarat în discursul său din deschiderea conferinței, că Natalia Gheorghiu este o legendă a chirurgiei pediatrice din Republica Moldova. Ea a adunat în palmares un număr impresionant de discipoli, care au susținut, sub conducerea sa, zeci de teze de doctor și doctor habilitat. Potrivit acad. Ion Tighineanu, astăzi discipolii ei sunt cei care îi continuă cu dedicație activitatea. Astfel, domnia sa a ținut să aprecieze profesionalismul înalt al acad. Eva Gudumac, discipolă a regretatei acad. Natalia Gheorghiu, și al echipei pe care acad. Eva Gudumac a reușit să o construiască și să o consolideze pe parcursul anilor, purtând mai departe flacăra bunăvoinței, muncii asidue și a dedicației.
În continuare, cu un cuvânt de salut a venit profesorul Sebastian Ionescu, Membru de Onoare al AȘM. El a apreciat faptul că această conferință în memoria acad. Natalia Gheorghiu are continuitate. Potrivit lui Sebastian Ionescu, recunoștința este un semn de prețuire a celor care au ghidat primii pași, mai ales atunci când se vorbește de chirurgia pediatrică, acest sentiment este unul aparte. Profesorul Ionescu s-a arătat convins că nu doar cei din sală, dar și cei conectați online vor reuși să obțină informații valoroase și să creeze conexiuni umane autentice urmare a acestei conferințe. Așa cum această colaborare între pediatrii din Republica Moldova și din România datează de foarte mult timp și devine din ce în ce mai strânsă, fiind o colaborare pe baza, nu numai a aspectelor științifice, dar și a afecțiunii care leagă cele două grupări de medici.
Directorul IMSP Institutul Mamei și Copilului, dr. Sergiu Gladun, a reiterat contribuția pe care regretata acad. Natalia Gheorghiu a avut-o la dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova, menționând că ea a fost un adevărat pionier al chirurgiei pediatrice. În anul 1957, datorită eforturilor acad. Natalia Gheorghiu, a fost creată prima secție de chirurgie pediatrică în Republica Moldova, în același an a fost creat și un curs de chirurgie pediatrică, iar în anul 1960 este înființată o catedră de chirurgie pediatrică. Sergiu Gladun a adus mulțumiri organizatorilor și participanților la conferință pentru că, în perioada asta destul de complicată, în lipsă de timp, au făcut tot posibilul pentru a organiza această conferință la un nivel cât mai înalt.
În atmosfera festivă din debutul conferinței, acad. Ion Tighineanu le-a mulțumit tuturor participanților din țară și de peste hotarele țării și în buna tradiție a Academiei de Științe, au fost înmânate medalii și diplome de merit medicilor. Ulterior, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Eva Gudumac a deschis sesiunea de prezentări cu un omagiu adus celei care i-a fost profesor și mentor, Natalia Gheorghiu. Sala Azurie a AȘM a fost cuprinsă de liniște, iar ochii medicilor, studenților și a tuturor celor prezenți s-au îndreptat către ecranul mare unde, filă cu filă, au fost răsfoite imagini din viața regretatei acad. Natalia Gheorghiu, iar de la tribună se auzea vocea caldă a acad. Eva Gudumac, cea care a lucrat peste trei decenii alături de acad. Natalia Gheorghiu, iar astăzi, cu multă grijă transmite mai departe cele învățate. În Sala Azurie a fost organizată și o expoziție de fotografii care ilustrează viața și activitatea Nataliei Gheorghiu.
Au urmat lucrările conferinței și dezbateri pe marginea lor. Participanții și-au exprimat în discursurile lor înalta considerație față de efortul depus la organizarea acestei conferințe și aportul pe care astfel de evenimente îl are la creșterea noii generații de medici, dar și la schimbul de experiență atât de necesar celor care astăzi deja profesează.
Conferința a avut loc în format mixt, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online, pe platforma ZOOM. De asemenea, evenimentul a fost transmis live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale.
Natalia Gheorghiu s-a născut la 29 noiembrie 1914 în satul Lesnoe, judeţul Tighina. Tatăl ei, Constantin a fost profesor și mama ei, Polina – moașă. După absolvirea facultăţii, şi-a început cariera în calitate de medic de familie, ca mai apoi să fie mobilizată şi trimisă pe front la cel de-al II-lea război mondial, unde a lucrat ca chirurg militar. La câţiva ani după demobilizare a susţinut teza de doctor în medicină (1949), apoi pe cea de doctor habilitat în medicină (1954). Mai bine de jumătate de secol (din mai 1946 până în februarie 2001) a activat la USMF “N. Testemiţanu” din Chişinău, la catedrele chirurgicale.
Contribuțiile esențiale ale profesoarei pentru medicină au fost aduse, însă, în chirurgia pediatrică. A îmbrăţişat chirurgia pediatrică imediat după război, manifestându-se ca un chirurg de talie europeană. Valoroasa sa activitate ştiinţifică şi-a găsit reflectare în două teze: de doctor în medicină (1949) şi doctor habilitat în medicină (1954), susţinute cu calificativul “excelent”. O moştenire de 650 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, 6 monografii, 5 culegeri tematice, două brevete sunt rodul celor 57 de ani de activitate a Marelui Savant. Articolele şi monografiile acad. Natalia Gheorghiu nu prezintă numai interes istoric, ele sunt actuale şi utile, în pofida diversificării continue a metodelor de investigaţie.
Sursa: asm.md